Atlanta: Svečanost povodom završetka mektepske godine

ZBGAMEKTEB2024-4.jpg.webp - Atlanta: Svečanost povodom završetka mektepske godine

Održana je svečanost povodom završetka mektepske godine u džematu Sabur u Atlanti, Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Ovom prilikom je upriličena Noć Kur’ana, čiji su učesnici bili polaznici mekteba.

U toku programa obratio se imam džemata Sabur Senad ef. Šehić, koji je prisutne podsjetio na moto ovogodišnje mektepske pouke - mekteb je naš trend i naš brend.

Naglasio je značaj pohađanja mektepske pouke i ustrajavanja u istoj, te da će "nakon uloženog truda rezultat doći do izražaja".

Posebno je naglasio želju da se mekteb pamti kao dio djetinstva i kao vrijeme koje će ostaviti traga na ponašanju i djelovanju u budućnosti.

- Istinski rezultati mekteba dolaze kasnije kada naša djeca treba da se odrede u svojim životnim izborima. Mekteb dođe kao šapat na savjesti naše duše koje će nas podsjećati da nešto valja, a nešto nije uredu - kazao je on.

Mekteb džemata Sabur broji 196 upisanih polaznika. Ove godine njih 15 je završilo hatmu, dok je 31 uspješno završilo sufaru i započeo svoje učenje u  Kur’anu. Također, u sklopu mekteba djeluje i vrtić za djecu od tri do pet godina, a koji okuplja 28 polaznika.

- Na mektepskoj pouci u džematu Sabur, uz imama,  je još osam muallima i šest asistenata, koji svojim trudom i žrtvovanjem zajedno sa polaznicima mekteba uljepšavaju provedene vikende u ovome džematu - naveli su iz IZBSA.

U toku programa nagrađeni su najuspješnije i najredovnije mekteblije.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti