Tribina i promocija u džematu Lozana: Naš cilj mora biti eliminacija posljedica genocida

Tribina i promocija u džematu Lozana: Naš cilj mora biti eliminacija posljedica genocida

U švicarskom džematu Lozana sinoć je održana tribina i promocija knjiga "Genocidna namjera Bratunac 1992.", autora Ramiza Salkića.

Pored autora, učesnici su bili glavni imam i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir-ef. Hodžić i Admir-ef. Velić.

- Bošnjaci su danas sa ogromnim potencijalom, koji trebaju snažnije nego bilo kad prije iskoristiti za otklanjanje posljedica politika zločina i genocida.
Snaga promjene našeg stanja je u vlastitoj spremnosti da budemo sudionici demokratskih procesa u našoj domovini. Niko nema pravo da bude pasivan u današnjem trenutku kada se snažno zagovara podjelu naše domovine - kazao je Salkić.

Poručio je da Bošnjaci moraju biti svjesni snage jednog glasa i važnosti glasačkog procesa.

- Nažalost ispod 10 posto Bošnjaka glasa za svoje opštine iz kojih su oružano protjerani tokom agresije. Ovakvim pristupom Bošnjaci, nažalost, daju za pravo Dodiku i drugima da govore i misle o nekom ekskluzivnom srpskom prostoru. Bošnjaci izlaskom na izbore imaju priliku za promjenu vlastitog stanja, za poraz politika koje zagovaraju podjelu Bosne i Hercegovine. Naša pasivnost direktna je pomoć takvim politikama koje baštine ideologiju presuđenih ratnih zločinaca - smatra on.

Naglasio je da "Bošnjaci moraju biti aktivni sudionici izbornih i političkih procesa, a ne samo aktivni komentatori izbornih i političkih procesa na društvenim mrežama bez konkretnog djelovanja".

- Registracijom i glasanjem na lokalnim izborima stvaramo pretpostavke za poraz politika koje zagovaraju negiranje genocida i podjelu Bosne i Hercegovini. Krajnji rok za registraciju je 23. juli, te pozivam sve one kojima je na srcu Bosna i Hercegovina da se registruju i na taj način daju podršku Bošnjacima koji danas žive u entitetu RR izloženi diskriminaciji. Budimo svjesni našeg kapaciteta ali i naše odgovornosti pred budućim generacijama zbog iskazane pasivnosti. Naš cilj mora biti eliminacija posljedica genocida, za šta imamo potencijala, a ne odustajanje od naših ognjišta i naše domovine - akcentirao je Salkić u ovom džematu.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti