Švicarska: Održana tribina i promocija knjiga "Genocidna namjera Bratunac 1992."

Švicarska: Održana tribina i promocija knjiga "Genocidna namjera Bratunac 1992."

Tribina i promocija knjiga "Genocidna namjera Bratunac 1992." autora Ramiza održana je u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Švicarskoj.

Učesnici su, osim autora, bili i Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Bratunac, i Admir-ef. Velić, predsjednik Medžlisa.

- Uprkos teškim zločinima i genocidu nad Bošnjacima Bratunca, Podrinja, Prijedora, Semberije i istočne Bosne i Hercegovine, Bošnjaci imaju snažan biološki potencijal da eliminišu dio posljedica progona, zločina i genocida - kazao je Salkić.

Kako je ocijenio, dva su ključna pitanja na koja Bošnjaci trebaju dati odgovor u narednom periodu - aktivno učešće u primjeni Zakona o premjeru i katastru u entitet RS, te snažnije i aktivnije učešće u izbornim procesima u Bosni i Hercegovini.

- Ova dva procesa, ukoliko budemo aktivni sudionici, pružaju nam priliku da sačuvamo grunt nakon agresije i progona, ali i da ojačamo svoj utjecaj na donošenje odluka u parlamentima od lokalnog da državnog nivoa vlasti.
Naša je historijska obaveza da svojim aktivnim učešćem u primjeni Zakona o premjeru i katastru spriječimo oduzimanje naše imovine kojim pokušajima svjedočimo svakodnevno u entitet RS.  Također svojim aktivnim odnosom i učešćem u izbornim procesima pokazujemo privrženost našim gradovima iz kojih smo nasilno protjerani tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine - kazao je on ovom prilikom.

Zbog toga je od ogromne važnosti da se iskoristi vrijeme do 23. jula i izvrši registracija za glasanje na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, akcentirao je Salkić.

- Lokalni parlamenti su mjesta gdje se donose odluke koje regulišu ključna pitanja za funkcionisanje lokalne zajednice i naših prava u njoj. Vašim učešćem olakšavate poziciju vaših komšija i prijatelja koji su se odlučili da vrate i žive na svojim ognjištima nakon oružanog progona. Svako onaj ko zanemari ova dva pitanja i obaveze po ovim pitanjima direktno doprinosi realizaciji planova koje ima vlast entiteta RS, a oni su na tragu onih koje veličaju a počinioci su zločina i genocida nad našim narodom - poručio je prisutnim. 

Pozvao ih je da svojim aktivnim pristupom spram ovih važnih procesa daju doprinos eliminaciji posljedica genocida i zaustavljanju separatističke politike koju zagovara i provodi vlast entiteta RS u Bosni i Hercegovini.

- Niko od nas kome je stalo do naših ognjišta i naše domovine Bosne i Hercegovine nema pravo na odustajanje u miru i razočarenje već ima obavezu nastavka istrajne borbe na različite načine radi očuvanja naših ognjišta i naše domovine Bosne i Hercegovine - zaključio je Salkić.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti