Guterres se nada da će Bidenov prijedlog dovesti do trajnog mira u Gazi

Guterres se nada da će Bidenov prijedlog dovesti do trajnog mira u Gazi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pozdravio je u petak inicijativu za prekid vatre i oslobađanje zarobljenika u Pojasu Gaze koju je predstavio američki predsjednik Joe Biden.

- Svjedoci smo previše patnje i razaranja u Gazi. Vrijeme je da se zaustavi. Pozdravljam inicijativu američkog predsjednika Joea Bidena i ohrabrujem sve strane da iskoriste ovu priliku za prekid vatre, oslobađanje svih talaca, zagarantovan nesmetan humanitarni pristup i na kraju trajni mir na Bliskom istoku - napisao je Guterres na platformi X.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao za agenciju Anadolu da se Guterres "snažno nada" da će Bidenov prijedlog dovesti do trajnog mira u Gazi.

- Generalni sekretar mjesecima se zalagao za prekid vatre, pun i nesmetan humanitarni pristup i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koji se drže u Gazi - rekao je Dujarric.

Prijedlog, koji je najavio Biden, sadrži tri faze, od kojih prva traje šest sedmica i uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u Gazi i razmjenu zarobljenika.

Izrael je ubio više od 36.200 Palestinaca u Gazi od prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti