Palestinska civilna zaštita pronašla više od 70 tijela u kampu Jabalia nakon povlačenja Izraela

Palestinska civilna zaštita pronašla više od 70 tijela u kampu Jabalia nakon povlačenja Izraela

Palestinska civilna zaštita u petak je saopštila da su njeni timovi pronašli tijela više od 70 ljudi ubijenih u Jabaliji u sjevernom Pojasu Gaze tokom 20-dnevnog napada izraelske vojske na izbjeglički kamp.

Izraelska vojska se ranije u potpunosti povukla iz područja kampa i njegove okoline nakon ofanzive, javio je dopisnik Anadolu.

Portparol Civilne odbrane zaštite Mahmoud Basal rekao je za Anadolu da većina pronađenih leševa pripada ženama i djeci.

Dodao je da 30 tijela pripada porodici Asaliyya, među kojima su 22 žene i djeca.

"Naši timovi još nisu završili svoj posao u Jabaliji i nastavljaju da traže još ubijenih u ruševinama kuća“, istakao je portparol.

Opisao je kamp Jabalia kao "područje katastrofe" zbog izraelske vojne operacije, za koju je rekao da je uništila infrastrukturu, uključujući vodovodnu i električnu mrežu i zdravstvene ustanove.

Lokalne vlasti u Gazi ranije su saopćile da je izraelska vojska provela politiku „spaljene zemlje" tokom svog upada u izbjeglički kamp Jabalia ostavivši iza sebe ogromna razaranja domova i infrastrukture kampa.

U izraelskim napadima od 7. oktobra do sada je ubijeno više od 36.200 Palestinaca, a ranjeno je 82.000 osoba.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti