U Sarajevu održana memorijalna ceremonija u čast predsjednika Irana i prateće delegacije

Ceremonija6.JPG - U Sarajevu održana memorijalna ceremonija u čast predsjednika Irana i prateće delegacije

Memorijalna ceremonija u čast predsjednika Islamske Republike Iran i prateće delegacije održana je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Ceremoniji su prisustvovali reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, ambasador Irana u našoj zemlji Abuzar Ebrahimi Torkaman, predstavnici vlasti, diplomatskog kora, brojni drugi gosti.

- Dijelimo tugu i bol naše braće iz Islamske Republike Iran koji su prije nekoliko dana u tragičnom incidentu izgubili svoga predsjednika, ministra vanjskih poslova sa najbližim saradnicima. Smrt predsjednika Islamske Republike Iran, njegove  ekselencije Ebrahima Raisija i ministara vanjskih poslova njegove ekselencije Hosseina Amir-Abdollahiana i njihovih saradnika nije gubitak samo bratskog naroda Irana, nego i čitavog ummeta - kazao je ovom prilikom reisul-ulema.

Akcentirao je da će ostati "u našem narodu zapamćeno i to da je među zadnjim odlukama koje su rahmetli predsjednik i rahmetli ministar vanjskih poslova pod vodstvom ajatullaha Hameneija donijeli bila ona o podršci Irana rezoluciji o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda".

- Zato mi danas svjedočimo da su oni kada je riječ o Bosni i Hercegovini bili iskreni prema Allahu i Njegovom poslaniku, i da su ispunili emanet prema svojoj braći u Bosni i Hercegovini. Mi im to nećemo zaboraviti. Kao što nećemo zaboraviti susrete sa rahmetli ministrom tokom njegove posjete našoj domovini. Na kraju, još jednom u svoje lično ime i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izražavam svoje saučešće i taziju vrhovnom lideru Islamske Republike Iran Sejidu Ali Hosseini Hameneiju i narodu Irana - poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.  

Ceremonija9.JPG - U Sarajevu održana memorijalna ceremonija u čast predsjednika Irana i prateće delegacije

Ambasador je reisul-ulemi Husein-ef. Kavazović, članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predstavnicima vlasti, institucijama, i svim građanima koji su iskazali saučešće, posebno zahvalio.

- U svakoj se nevolji mogu imati dva pristupa, da nestrpljenjem dopustimo izazivanje novih nevolja, ili da iskažemo strpljenje. Kur'an kaže A ti obraduj strpljive, one koji kada ih nevolja zadesi kažu - mi smo Allahovi, Njemu ćemo se vratiti. Bog je dao dobre vijesti onima koji su strpljivi u nevolji, Allah je uz strpljive. Šehadet, pogibija, predsjednika Irana i delegacije bila je vrlo nesretna za narod Irana, ali naše vjerovanje u Sudnji dan i strpljivost u nevolji, olakšavaju nam - kazao je, između ostalog, ambasador.

Ceremonija3.JPG - U Sarajevu održana memorijalna ceremonija u čast predsjednika Irana i prateće delegacije

Dino Selimović, savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, prenio je riječi saučešća ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića.

- U našem kolekitvnom sjećanju ostat će duboko urezana činjenica da je jedna od zadnjih odluka prije smrti bila da podrže Rezoluciju u Srebrenici. Naše misli i dove su uz porodice nastradalih i narod Irana - kazao je on.

Na ceremoniji su pročitane i poruke članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine upućene povodom smrti predsjednika Raisija i njegove delegacije.

Podsjećamo, ranije je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu klanjao dženazu u odsustvu predsjedniku Islamske Republike Iran Ebrahimu Raisiju, ministru vanjskih poslova ove zemlje Hossein Amir-Abdollahianu i njihovim saradnicima, a koji su tragično poginuli u padu helikoptera u 19. maja 2024. godine. 

(MINA)

 

 

Podijeli:

Povezane vijesti