Ljubljana: Dodjela priznanja i nagrada pobjednicima mektepskog takmičenja

Ljubljana: Dodjela priznanja i nagrada pobjednicima mektepskog takmičenja

U Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana jučer je održana svečana podjela priznanja i nagrada pobjednicima mektepskog takmičenja za 2023/2024. mektepsku godinu, kao i pobjednicima naprednog takmičenja pod nazivom "Generacija Kur'ana".

Muslimanski kulturni centar Ljubljana  je bio oaza dječije radosti, osmijeha i sreće.

Ovaj svečani povod okupio je više od hiljadu polaznika mektepske pouke iz svih džemata Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji.

Svečanosti je prisustvovao predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija mr. Nevzet Porić, šejh Nasir Sulejti, izaslanik Ministarstva za vakuf i islamska pitanja Države Katar sa delegacijom, imami i mualllime, te roditelji polaznika mektepske pouke.

Na početku svečanosti, prisutnima se obratio Sead-ef. Karišik, vođa Službe za vjerske poslove i obrazovanje Mešihata Islamske zajednice u Republici, koji je predstavio mektepsku pouku i najvažnije aktivnosti koje su realizirane u protekloj godini.

Zatim su pobjednici mektepskog takmičenja, te pobjednici naprednog takmičenja i učesnici "Večeri Kur'ana" mektepskih polaznika, kroz učenje Kur'ana, te citiranje ajeta i hadisa na arapskom i slovenskom jeziku pokazali stečeno znanje u protekloj mektepskoj godini, dok je mektepski hor Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana svečanost uljepšao učenjem ilahija, kasida i salavata.

Prije podjele priznanja i nagrada, prisutnima se obratio muftija mr. Nevzet Porić.

Muftija Porić je najprije zahvalio šejhu Nasiru Sulejtiju, izaslaniku Ministarstva za vakuf i islamska pitanja Države Katar, naglašavajući ulogu Države Katar u toku projekta izgradnje Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana.

- Želim se posebno zahvaliti šejhu Nasiru Sulejtiju i njegovoj delegaciji što danas prisustvuju ovoj svečanosti. Naša džamija u Ljubljani je naš simbol. Ovo je jedina džamija u Republici Sloveniji. Naša vrata su svima otvorena i mi se ponosimo njenom ljepotom jer predstavlja arhitekturni biser. Mi smo dugo čekali da izgradimo ovu džamiju. Katarski narod nam je pomogao da je izgradimo. Zbog toga smo im posebno zahvalni. Država Katar pomaže i naše obrazovne projekte a posebno izdvajam napredno takmičenje koje organiziramo više od deset godina - kazao je muftija. 

Muftija Porić je zatim zahvalio svim imamima i muallima na pripremi i organizaciji današnje svečanosti kao i polaznicima mektepske pouke koji su danas pokazali zavidno znanje stečeno u toku protekle mektepske godine.

- Mi smo ponosni na mektepsku pouku koju pohađa više od 3000 polaznika u 18 džemata. Naši imami i muallime su zaslužni za ovaj uspjeh. Čestitam im na ovom uspjehu i očekujem da svake godine postižemo još bolje rezultate - poručio je muftija.

Obraćajući se polaznicima mektepske pouke muftija Porić uputio im je poruku da marljivo uče u školi i redovno dolaze u mekteb.

- U mektebu ćete naučiti kako se klanja namaz i uči Kur'an, ali također, kako da poštujete svoje roditelje, kako da poštujete starije i kako da poštujete svoje imame i muallime koji vas podučavaju. Mekteb vas uči i odgaja da budete dobri i plemeniti ljudi, a to je jedna od najvažnija misijskih poruka Muhammeda, a.s., koji je rekao: Poslan sam da usavršim plemenita svojstva kod ljudi - kazao je on.

Nakon podjele priznanja i nagrada pobjednicima mektepskog takmičenja, uslijedio je ezan za podne-namaz. Bio je ovo najmlađi džemat u prepunoj ljubljanskoj džamiji od njenog otvaranja.

Svečanost je završena nakon podne-namaza podjelom prigodnih poklona svim polaznicima mektepske pouke u haremu ljubljanske džamije.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti