Povodom Dana prijema Bosne i Hercegovine u UN: Održana dječija priredba "Bolje vas našla"

Povodom Dana prijema Bosne i Hercegovine u UN: Održana dječija priredba "Bolje vas našla"

Povodom obilježavanja 22. maja, Dana prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije (UN), Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Javnom ustanovom "Djeca Sarajeva" danas je na Trgu djece Sarajeva organizirao dječiju priredbu pod nazivom "Bolje vas našla".

Priredba je održana u okviru manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2024 - Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti" na Trgu djece Sarajeva.

U okviru programa obratio se prof. dr. Mirko Pejanović, aktivni član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u trenutku kada je naša domovina primljena u UN, te Irfan Gazdić, muzejski pedagog Memorijalnog centra Sarajevo.

- Taj 22. maj je poseban u novijoj historiji države Bosne i Hercegovine. Zašto? Tog dana je Bosna i Hercegovina primljena u UN kao suverena, nezavisna, država. Na taj način država Bosna i Hercegovina i zemlja Bosna i Hercegovina, je dobila jedan položaj, status, koji je najviše u razvoju jedne države, a to je status međunarodno priznate države, status države koja dobija međunarodnopravni subjektivitet, ona doprinosi, a i prema njoj se tako odnosi, ostvarivanju međunarodnog javnog prava. Nadalje, prijemom Bosna i Hercegovina postaje subjekt međunarodnih odnosa, savremenih međunarodnih odnosa - izjavio je za Media centar Pejanović.

Ono što je posebno važno, dodao je Pejanović, jeste i da je međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine uslijedilo nakon iskazivanja volje građana na referendumu 1992. godine.

- Poznata je historijska činjenica da se na referendum odazvalo 64 posto građana upisanih u birački spisak, što govori o veoma visokom postotku izlaska. Sa 99 posto građani su odgovorili pozitivno na referendumsko pitanje. Time je Bosna i Hercegovina dobila društvenu, kulturološku, političku osnovu, da podnese zahtjev za međunarodno priznanje i da dobije međunarodno priznanje.

Takvim izlaskom i takvom voljom na referendumu građani su pokazali svoju visoku svijest i odlučnost da odlučuju o svojoj državi, svojoj budućnosti - naglasio je on.

Danas Bosna i Hercegovina stoji na trasi borbe za integraciju u Evropsku uniju i NATO savez, podsjetio je Pejanović.

- Ovime će građani i država dobiti život u standardima evropske unije. Bosna i Hercegovina nije imala historijsku sreću da nakon ovakvog referenduma živi u miru. Uslijedila je silovita vojna agresija, a Bosna i Hercegovina je uspjela da se odupre - potcrtao je Pejanović.

Gazdić je, u ime Memorijalnog centra, svim građanima uputio čestitku povodom ovog dana.

- Smatramo da je jako važno baštiniti određene datume, koji su bitni iz cjelokupne prošlosti naše države. Ovaj datum je nešto što je potvrdilo nezavisnost, rezultate referenduma. Pored 25. novembra i 1. marta ovo je jedan od naših najvažnijih datuma - poručio je on.

Dječija priredba okupila je brojne građane Sarajeva, koji su, s riječima pohvale organizatorima, pratili ovaj program.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti