Članovi udruženja žrtava na sarajevskom aerodromu dočekali Muniru Subašić

Članovi udruženja žrtava na sarajevskom aerodromu dočekali Muniru Subašić

Na sarajevskom aerodromu danas je dočekana predsjednica Udruženja "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa", Munira Subašić, koja je jučer u UN-u održala historijski govor, kada je obrazložila zašto je važno podržati rezoluciju, kojom bi se obilježio međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

- Meni je jako žao što se sve ovako zakomplikovalo. Očekivala sam da će Srbija biti sponzor rezolucije jer je važnija za njih nego za nas. Ako imaju pravo Jevreji da obilježavaju datume, imamo i mi majke i naša djeca. Srbiji i njihovom narodu je potrebna jer običan narod i njihova djeca žive u lažima i kroz rezoluciju će saznati istinu. Nama je važno da gradimo bolje sutra. Naša djeca su budućnost - rekla je Subašić.

Podršku Muniri Subašić dale su i druge majke Srebrenice, koje su je i dočekale na sarajevskom aerodromu. Istakle su važnost rezolucije o genocidu u Srebrenici, nadajući se pravdi u dugoj borbi koju vode.

- Mi godinama pričamo o istini i predstavljamo je. Svi je trebaju prihvatiti, a ova Rezolucija samo može biti opomena i pouka da se genocid više nikada i nikome ne ponovi. Istinu trebaju prihvatiti oni koje ona bole, trebaju shvatiti i osuditi zločince. Mi ne krivimo narod, a tadfašnja politika je bila pogubna - kazala je ovom prilikom Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja  "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa". 

Rezolucija o Srebrenici trebala se nači na sjednici Generalne skupštine UN-a te je, po drugi put, pomjerena. Novi termin glasanja o rezoluciji bi trebao biti između 7. i 12. maja.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti