Iftarski program na Radiju BIR - Hafiz Merim-ef. Đulović: Kada čovjek sačuva svoj jezik, sačuvat će i svoju vjeru

Iftarski program na Radiju BIR - Hafiz Merim-ef. Đulović: Kada čovjek sačuva svoj jezik, sačuvat će i svoju vjeru

Iftarski program na radiju BIR posvećen je temama koje su važne za čovjekov svakodnevni život, temama koje govore o tome kako popraviti sebe i odnose među ljudima. U devetom izdanju Iftarskog programa, na temu „Klonimo se bespotrebnog govora“, govorio je hafiz Merim-ef. Đulović, imam Gazi Turali-begove džamije u Tuzli.

U svome kazivanju, hafiz Đulović nas podsjeća da Allah dž.š upozorava vjernike da je bespotreban govor nešto čega se trebaju čuvati i kloniti, jer je to neprimjereno vjerniku i vodi ga ka drugim neprimjerenim radnjama. Bespotreban govor je, u najkraćem, ono što nas se ne tiče.

Govoreći o ajetu „Nema kakva dobra u mnogim njihovim tajnim razgovorima, osim kada traže da se milostinja udjeljuje ili da se dobra djela čine, ili da se uspostavlja sloga među ljudima. A ko to čini iz želje da Allahovu naklonost stekne, mi ćemo mu sigurno veliku nagradu dati“, hafiz Đulović kaže kako se ajetom naglašava da nema dobra u mnogim ljudskim razgovorima. Govor i razgovor imaju korist za čovjeka samo ako su s ciljem dobra ili da njime upućuje na dobro, ukazuje na dobro, podstiče i vrjednuje dobro, te veliča Allah – zikr.

Imam Tirmizi prenosi hadis Poslanika a.s. u kojem kaže: „Od ljepote islama neke osobe je i da ostavi ono što je se ne tiče.“ Ovaj hadis, kazuje nam hafiz Đulović, učenjaci svrstavaju u grupu „Sažeti govor“, zbog toga što samtraju da je u ovom hadisu sažeta većina vjerskih principa koji se tiču čovjekova života na dunjaluku. Ibn Redžeb kaže da ovaj hadis predstavlja veličanstveni temelj u odgoju. Ovaj hadis podstiče vjernika da se bavi onim što je korisno, a da od besposlice onoga što ga se ne tiče, bježi, ostavlja i ne gubi vrijeme na to.

U današnje vrijeme, svjedoci smo, ono što nas se ne tiče postalo je bolest današnjeg doba i prešlo u to da nas se sve tiče. Doba virtuelne stvarnosti i konzumerizma je posebno utjecalo na današnjeg čovjeka, koji se sve više prepušta dunjaluku. Ono što se ne bi trebalo ticati današnjeg čovjeka je u potpusnosti preuzelo kontrolu nad njim. U svim situacijama, vijestima, na čaršiji, poslu, druženjima, čovjek sve vrijeme pažnju poklanja nebitnom.

Šta podrazumijevaju riječi „ono što nas se tiče“, odnosno „bespotreban govor“?

Imam Gazali, podsjeća nas hafiz Đulović, kaže da su to ona djela i onaj govor koji, ako se čovjek uzdrži od njih, neće pogriješiti, niti će time kakvu štetu prouzrokovati. U svome kazivanju, hafiz Merim ef. Đulović upozorava nas na mnogobrojne posljedice koje proizilaze iz okupacije onim što nas se ne tiče?

1 hafiz Merim Đulović.jpg - Iftarski program na Radiju BIR - Hafiz Merim-ef. Đulović: Kada čovjek sačuva svoj jezik, sačuvat će i svoju vjeru

Neke od njih možemo sažeti na sljedeći način: Vjernik je onaj koji se pokorava onome što je Bog Dragi naredio. Bavljenje onim što ga se ne tiče je u koliziji sa naredbom Uzvišenog. Vjernik ostavlja to jer mu je tako naređeno od Onoga koji ga najbolje poznaje, koji ga je stvorio. Bavljenjem nebitnim stvarima čovjeku oduzima vrijeme, a vrijeme je blagodat kojom se Uzvišeni Allah kune. Za vrijeme ćemo biti pitani, kako smo ga koristili. Zar čovjek misli da je ta blagodat korisno iskorištena, ako je potrošena u ono što nije bitno i ono što mu nije važno?

Bavljenje besposlicom negativno utječe na naše duše i srca. Mali grijesi nam tada postaju sve manji, beznačajniji, a onda i veliki postaju dio naših života. Na taj način se nefs uzjoguni, a to dovodi do toga da mu ibadeti postaju teški, ne nalazi sreću i smiraj u njima. Umjesto da ga ibadet rastereti, on mu postaje dodatni teret.

Allah dž.š. u sura „Vjernici“ daje opis onih koji će uspjeti, odnosno onih koji će nastaniti najviše mjesto u džennetu. Za te ajete, Poslanik a.s. je rekao: „Allah mi je objavio deset ajeta. Ko ih primijeni, ući će u džennet.“ Među onima koji će uspjeti su i oni koji izbjegavaju ono što ih se ne tiče. A tu spada sve ono od čega nemaš koristi, od djela i riječi, kaže hafiz Đulović.

Abdurrahman ibn Nasir es-Sadi, komentarišući ajete sure „Vjernici“, kaže:

- Vjernici se okreću od svakog govora u kome nema nikave koristi. Za takvim govorom oni nemaju nikakve potrebe. Okrećući se od takvog govora, oni uzdižu svoje duše i čuvaju je čistim. Oni kad prolaze pored onoga što ih se ne tiče, prolaze dostojanstveno. Kada čovjek sačuva svoj jezik, osim od dobra, tada će sačuvati i svoju vjeru, kao što je Poslanik rekao Muazu ibn Džebelu: „Hoćeš li da te obavijestim o onome što će čuvati sve ovo?“ Muaz odgovori da hoeć, a Poslanik a.s. se uhvatio za jezik i rekao: „Čuvaj ovo.“

Imam Ebu Amr ibn Es Salah, prenosi od Ebu Muhammeda ibn Ebi Zejda, da je rekao: Kompletan odgoj temelji se na sljedeća četiri hadisa:

- Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan, neka priča samo dobro ili neka šuti.

- Od ljepote čovjekovog islama je da ostavi ono što ga se ne tiče.

- Govor Poslanika čovjeku kojeg je savjetovao: ne ljuti se.

- Pravi vjernik voli svome bratu isto ono što želi samome sebi.

Ebu Hurejre pripovijeda da je Poslanik a.s. kazao: „Ljudi koji imaju najviše grijeha su oni koji najviše pričaju ono što ih se ne tiče.“

(Tarik Dautović/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti