Ramazan u Mostaru-Huseinbegović: Zadovoljstvo je vraćati  Mostaru i njegovim vrijednostima, pogotovo u ovo mubarek vrijeme mjeseca ramazana

Ramazan u Mostaru-Huseinbegović: Zadovoljstvo je vraćati  Mostaru i njegovim vrijednostima, pogotovo u ovo mubarek vrijeme mjeseca ramazana

Jednosatnim koncertom održanom u sali Univerzitetsko-sportsko rekreativnog centra " "Midhad Hujdur Hujka" brižno odabranim numerama Eldin Huseinbegović iznova je probudio osjećaje ponosa i dostojanstva brojne mostarske publike što imaju priliku odabrane dane mjeseca ramazana obilježavati u darovima slobode i punini svog identiteta.

Izborom ilahija, kasida i autorskih pjesama Huseinbegović je na prefinjen umjetnički način odao priznanje Gradu Mostaru, njegovoj višestoljetnoj tradiciji otvorenosti i njegovim ljudima, koje su, kako je naglasio, na njega ostavile upečatljiv dojam još kad se prvi put susreo sa tom neponovljivom atmosferom i ambijentom.

- Svaki čovjek koji prolazi ovim gradom, a Mostar je prepun takvih, ostavlja važne tragove poput nevidljivih niti. Hvala Bogu ja sam se davno "upleo" u te niti i dana-danas mi čini čast i zadovoljstvo vraćati se Mostaru i njegovim vrijednostima, pogotovo u ovo mubarek vrijeme mjeseca ramazana - govoreći o tematskim motivima koncerta kazao je Huseinbegović.  

Osim ilahija i kasida interpretirao je i neke od svojih poznatih pjesma, za koje kaže da su crtice sretnog života.

- Te pjesme ne odstupaju ni od povoda ni od tematike, jer imaju posebnu poruku koju želim podijeliti sa publikom. Možda će se na repertoaru naći i koja sevdalinka. Koncert smo prilagodili njima i volio bih da kroz ove pjesme jedni drugima darujemo najljepše poruke i da završimo sa osjećanjima vedrine i ponosa - naglasio je Huseinbegović, istaknuvši da se kroz ovakav pristup najbolji način poslati poruku dobrote, važnosti pravilno odgojene emocije u svim civilizacijskim i kulturološkim kontekstima.

Za svoje pjesme kaže da nisu samo pjesme, već kratke životne priče koje imaju važne poruke dobrote i prefinjenosti.

Znamo da je pjesma izuzetno važan medij, a živimo u svijetu u kojem mnogi kroz pjesmu i ne žele ljudima baš dobro. I znamo da svaka pjesma koju nam ljudi šalju utječu i na našu unutrašnjost - akcentirao je Huesinbegović.

I zato je važno, zaključio je na kraju, da se i kroz pjesmu prenose lijepe emocije, jer to i jeste puna odgovornost  muzičara i smisao njihovog  javnog angažmana.

(Hasan Eminović/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti