Hafiz Bajro Delić: Kur'an je lijek za srca i svakodnevne probleme

Hafiz Bajro Delić: Kur'an je lijek za srca i svakodnevne probleme

Abdullah b. Amr, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Hafizu Kur’ana bit će rečeno: ‘Uči i penji se (na visoke stepene) i uči lijepo i razgovijetno onako kako si ga učio na dunjaluku. Tvoje mjesto i tvoj stepen bit će kod zadnjeg ajeta koji proučiš’. Tokom ovog ramazana svaki dan predstavit ćemo po jednog hafiza/hafizu Kur'ana koji svojim učenjem obogaćuju hafiske mukabele Muftijstva tuzlanskog.

Hafiz Bajro Delić, učač hafiske mukabele u džamiji Islamskog centra u Živinicama hifz je počeo učiti pred muhaffizom Abdullahom Budimlijom 2000. godine pred kojim je završio 2007., a zatim i pred hafizom Mirnesom Spahićem naredne godine. Hifz je položio pred Rijasetovom Komisijom za hifz 2008. godine.

U razgovoru za Preporod.info hafiz Delić govori kako je u Kur'anu lijek kako za srca tako i za naše svakodnevne tegobe i probleme, naravno ako se Kur'anu iskreno okrenemo.

- Kur'anske poruke su mnogobrojne, ali čini mi se da u ovim teškim vremenima posebno treba da obratimo pažnju na 2. i 3. ajet sure Talak: 'a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći' i 'opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio' - kaže hafiz Delić.

Zaista, nastavlja hafiz, ko se Allahu okrene, u Njega se pouzda On mu je dovoljan i Zaštitnik i Pomagač.

- Kako nas i naš voljeni Poslanik uči: 'Čuvaj Allaha i vidjet ćeš da je tvoj Gospodar stalno ispred tebe. Znaj za Allaha kada si u obilju; znat će On za tebe kada si u oskudici. Znaj da ono što te zaobišlo nije te trebalo zadesiti, a ono što te zadesilo nije te moglo mimoići. Znaj da ćeš pobjediti ako budeš ustrajan, a olakšanje dolazi nakon problema. Zaista sa tegobm je i olakšanje' - ističe hafiz Delić.

Karakteristično za 28. džuz Kur'ana Časnog, govori hafiz Delić, jeste da obiluje ajetima koji počinju riječima 'O vjernici', a poznato je da su ashabi posebno obraćali pažnju na ajete koji počinju ovim riječima, pa onda i mi osluhnimo šta nam to Gospodar poručuje.

- Evo samo nekoliko primjera iz 28. džuza: 'O vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite', 'O vjernici, pomozite Allahovu vjeru', 'O vjernici, neka vas imanja vaša i djeca vaša ne zabave od sjećanja na Allaha. A oni koji to učine, biće izgubljeni', 'O vi koji vjerujete, učinite pokajanje Allahu iskreno, da bi Gospodar vaš preko ružnih postupaka vaših prešao i da bi vas u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, uveo, na Dan u kojem Allah neće osramotiti Vjerovjesnika i one koji su zajedno sa njim vjerovali; svjetlo njihovo će ići ispred njih i njihove desne strane. Gospodaru naš, - govoriće oni - učini potpunim svjetlo naše i oprosti nam jer Ti, doista, sve možeš' - kaže na kraju hafiz Delić.

(Alem Dedić/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti