Sehurski program RTV BIR: U ramazanu o Ukrajini i Turskoj

Sehurski program RTV BIR: U ramazanu o Ukrajini i Turskoj

Gosti desetog izdanja devete sezone Sehurskog programa Radija BIR, koji uređuje i vodi prof. dr. Zehra Alispahić, bili su Arduana Pribinja i Adnan Rondić, istaknuti bh. novinari Al Jazeere Balkans. Ovom prilikom razgovarano je o temi “U ramazanu o Ukrajini i Turskoj”.

- Ja sam u Ukrajini bila prvi put prošle godine, neposredno prije invazije Rusije. Tenzije su, već tada, bile na visokoj razini. Upozoravano je da može doći do invazije. Satelitski snimci su potvrđivali takve sumnje. U zraku se osjetila napetost, ali na ulicama u Ukrajini su svi bili ubijeđeni da su u pitanju neka politička nadmudrivanja i da do rata neće doći. Ljudi nisu vjerovali da će doći do rata, baš kao mi 90-ih godina - kazala je Pribinja.

Ocijenila je da je vrlo teško da će rat u Ukrajini biti brzo završen.

 - Međutim, kada sam bila u Ukrajini, u Kijevu sam zatekla trgovine koje rade. U njima se kupuje samo ono što je nužno potrebno. U toj zoni, u Kijevu, funkcioniše se vrlo dobro. Grad je bio u najtežem trenutku na početku rata, međutim, tu je situacija smirena. Ono što je fascinantno jeste da je sve što je granatirano na početku rata u Kijevu - sve je renovirano. Čak i porušeni mostovi su ponovno izgrađeni. Ukrajinci na to kažu da se time trude da izbrišu trag neprijatlju u svakom smislu - istakla je Pribinja.

Arduana.jpg - Sehurski program RTV BIR: U ramazanu o Ukrajini i Turskoj
Arduana Pribinja

Naglasila je kako Ukrajinci imaju ogromnu finansijsku podršku, koju adekvatno troše.

- S druge strane, u dosta pokrajina u Ukrajini se dešavaju veliki ratni sukobi. Ipak, škole rade uz određene prekide i prestaju raditi kada je uzbuna - kazala je Pribinja. 

Rondić je u jutrošnjem razgovoru istakao da novinar tek na kraju shvati kakve priče pravi i kako one utiču na njega. 

- Sjećam se momenta kada sam trebao da idem u Siriju da je vodič rekao da granični prelaz prelazimo preko žice. Kada smo prešli tamo, dočekala nas je slobodna vojska Sirije. Tada smo išli u grad koji je Asadova vojska osvojila 15-tak dana prije našeg dolaska. Sve vrijeme dok izvještavate, imate u glavi da je jako bitno da dočarate situaciju. Nekada live nismo ni prekidali u toku granatiranja. Jer, jako je bitno da se adekvatno prenese informacija - kazao je Rondić.

Adnan.jpg - Sehurski program RTV BIR: U ramazanu o Ukrajini i Turskoj
Adnan Rondić

Naglasio je da kao novinar jako suosjeća s ljudima koji žive u tim stanjima, te da je zbog toga jako bitna istina.

- Boravak u Turskoj nakon zemljotresa doveo me je do nekoliko emotivnih i stresnih situacija. Zamislite, vidite patikice u ruševinama iz kojih viri bijela čarapica. Ili, dječak koji je pet dana proveo u ruševinama i koji nije izostavio nijedan vakat u tom stanju. To su priče koje vas ostavljaju bez teksta. Odnos stanovnika Turske prema islamu me je zadivio. Starac koji je izgubio 11 unuka govori da su oni šehidi i da moli Allaha da ga proživi s njima u džennetu. To su takvi udarci koji doživite, da je teško povjerovati da neko ima snage da to uopšte kaže. To su sve neke crtice zbog kojih se čovjek često zapita - rekao je Rondić.

 

(Asim Zukić / Preporod.info)

 

Podijeli:

Povezane vijesti