Moj ramazan: Salih i Enisa Meštrovac

Moj ramazan: Salih i Enisa Meštrovac

Gosti devetog izdanja emisije "Moj ramazan" BIR televizije bili su Salih i Enisa Meštrovac.

Supružnici su ogledalo jedno drugom, tako smatra ovaj bračni par, te su ovom prilikom govorili o važnosti braka i načinima na koje brak postaje potpuniji i ljepši.

Sjetili su se svog prvog zajedničkog ramazana, kazavši da im on ostaje u  posebnom sjećanju.

Govorili su i o ramazanima u djetinjstvu.

- Ja sam za to da se u kući napravi taj iftar, da se osjeti miris hrane, da dolaskom musafira koji donose nafaku i bereket u kuću, da se to ispoštuje tako. Smatram da, baš onako kako su naše majke i nane organizirale iftare, u svojoj kući, pa su se stavljale te velike sofre, pozivalo se, na selima, cijelo selo na iftar, pa ko god se odazove - dođe, koliko god ljudi da dođe, smjesti se negdje u kuću. Mislim da je to i puno praktičnije i puno ljepše, jer smo se, evidentno je, udaljili jedni od drugih, da više nema tih takvih druženja, velikih sijela - kazala je Enisa Meštrovac.

Salih-ef. Meštrovac naglasio je da je svakog čovjeka odlikovao s nekom blagodati.

- I nemate čovjeka, bez obzira da li bio vjernik ili nevjernik, da li bio od onih koji padaju Allahu na sedždu ili ne bio, Allah je svakom od nas dao nešto posebno. I kada tamo, kroz kur'anski tekst čitate i učite, kaže Allah: Ve nefahtu fihi min ruhii, da je Allah, dž.š., udahnuo Svoje božanske prirode u nas, u svakog od Svojih robova. Današnji, savremeni čovjek, u sebi ima sve više materijalnog, sve manje duhovnosti. Zaista, čovjek 21. vijeka, i mi smo jedni od njih, pridaje, rekao bih, pažnju materijalnom, nego duhovnom. Ne bude li u čovjeku duhovnosti, ne bude li te vjere, ne bude li duhovnog u njemu, on kao takav ne može prosperirati. Ono što je materijalno, to se može izgubiti, a duhovno se ne može nikada izgubiti. S njim možete postići dobro i na ovom, a posebno na budućem svijeta - kazao je Meštrovac, osvrćući se na stanje današnjeg čovjeka i pitanja sreće i pogleda drugih na tu sreću.

Cijelu emisiju pogledajte na linku. 

(Esma Klisura/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti