Pašalić: Naše majke su i bez dolaska u Mekku znale filozofiju islama, sjetimo ih se kraj Bejtullaha

Pašalić: Naše majke su i bez dolaska u Mekku znale filozofiju islama, sjetimo ih se kraj Bejtullaha

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini večeras je za do sada pristigle hadžije iz naše domovine održano prvo u nizu predavanja o važnosti i vrijednosti predstojećih hadžskih obreda.

Ovo predavanje održao je Mensur-ef. Pašalić, odgovorna osoba za sve vjerske programe koje će Ured realizirati tokom ovogodišnjeg hadža.

- Namjera Rijaseta Islamske zajednice da vam iskažemo dobrodošlicu, uputimo dovu Uzvišenom Allahu, dž.š., da nam na ovom najčasnijem mjestu na dunjaluku ukabuli naše ibadete, naš hadž i sve one dove koje ćemo činiti u ime našeg Stvoritelja Allaha, dž. š., kazao je efendija Pašalić.

Istakao je da vjernici činom dolaska u Časnu Mekku finaliziraju čvrstu kuću dini-islama, od kelimei-šehadeta, obavljanja namaza, davanja zekata, posta ramazana i obavljanja hadža za one koji su to u prilici.

- Vi prisutni, naših 2225 hadžija iz BiH je u prilici. Prvo imanskoj, jer vaše srce je enormno bogato iskrenom vjerom u Allaha, dž.š., pa vašim dobrim djelima i svemu onome što se kroz čitav život činili u ime Allaha. Sada je finalizacija i došli ste na ova časna mjesta da dovršite izgradnju ove naše kuće koja će sijati vječno u ahiretskom životu - kazao je Pašalić.

Predavanje Pašalić (2).jpg - Pašalić: Naše majke su i bez dolaska u Mekku znale filozofiju islama, sjetimo ih se kraj Bejtullaha

Pozvao je vjernike, one koji imaju sreću da su im majke žive, da ih se pored Bjetullaha sjete najljepšim dovama.

- A mi koji smo majke davno izgubili, da ih se sjetimo sa dovama da im Allah podari lijepe dženete i da se s njima nađemo ako Bog da u vječnim radostima - poručio je efendija Pašalić.

Ovom prilikom prisjetio se emocija s kojom su majke u ranijim vremenima uspavljivale djecu, ne kao što je to slučaj danas - pričanjem priča i običnih bajki, nego divnim dovama koje predstavljaju filozofiju islama.

 - Ja legoh, Bismillah, ako ustanem Elhadulillah, ako umrem Ešhedu en la ilahe illellah, we ešhedu enne Muhameden 'abduhu we resuluhu. Ovo je predivna dova i ja vas molim da je učimo i da time imamo rahmet i magfiret za naše majke - kazao je Pašalić.

Podsjetio je i na jednu drugu dovu koju je učio od svoje majke: Allahu Rabbii, Allahu, ti si moj Gospodar, we Muhammedu nebijji, Poslanik mi je Muhammed, we  islamu dini, Islam mi je vjera, wel K'abetu kibletii, Kaba je moja Kibla, wel Kur'anu imamii, Kuran je moj imam, wel-muminune kuluhum ikhvanii, i mumini su moja prava braća.

- Ovoga sam se danas sjetio od svoje majke i iz ovoga je vrlo jasno koliko su naše majke Bošnjakinje i bez dolaska do Bejtullaha znale suštinu ove Časne Kabe - poručio je efendija Pašalić.

Između ostalog, pozvao je sve hadžije da uvažavaju svoje obrazovane, čestite i vrijedne vodiče, da slušaju njihove sugestije i poštuju pravila nadležnih vlasti. Pozvao je i na stalni zikir, samo u Haremi-šerifu, nego i hotelskim sobama ili mesdžidu.

- Pokušajte u tavafu oko Bjetullaha da proučite dove svoga srca, vaše suze i ljubavi prema islamu i pokornosti Allahu dž.š. - kazao je Pašalić, te preporučio učenje jednostavnih, ali najsadržajnijih kur'anskih dova.

Također, vjernike je pozvao da se u svojim dovama sjete i bosanskih šehida, gazija i domovine Bosne i Hercegovine.

- Da Allaha zamolimo da ona traje do Kijametskog dana, da smetne dušmane u njihovim namjerama za, nedaj Bože, devastacijom zemlje - kazao je Pašalić, pojašnjavajući važnos takvog odnosa prema jedinoj domovini koju Bošnjaci imaju.

Kako je kazao, nije planirao, ali je imao potrebu da u stihovima iskaže svoju osobnu emociju o domovini za koju će sve hadžije, kako se nada učiti dovu kraj Bejtullaha: 

Bosno jedina

Bogom darovana

Rijekama okupana

Morem zagrljena

Planinama ukrašena

Cvijećem obojena

Miruhom napojena

Sevdahom ispunjena

Pjesmom opjevana

Merhametom protkana

Dobrotom satkana

Suzama zaljevena

Krvlju natopljena

Šehidima sačuvana

Gazijama očuvana

Od Borića bana, ako Bog da

Do Kijametskog dana.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti