Saudijska Arabija osudila izraelske "kontinuirane genocidne masakre" nad Palestincima u Rafahu

Saudijska Arabija osudila izraelske "kontinuirane genocidne masakre" nad Palestincima u Rafahu

Saudijska Arabija je u srijedu oštro osudila izraelske "kontinuirane genocidne masakre" nad raseljenim Palestincima u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze.

Najmanje 21 osoba ubijena je u utorak u izraelskom granatiranju kampa za izbjeglice u oblasti Al-Mawasi zapadno od Rafaha, saopštio je Komitet za hitne slučajeve Rafaha.

Do novog napada je došlo nakon što je najmanje 45 civila ubijeno, a desetine povrijeđeno u nedjelju u izraelskom napadu na kamp za raseljene u Tel al-Sultanu.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije navodi da je Izrael "potpuno odgovoran za ono što se dešava u Rafahu i širom okupiranih palestinskih teritorija".

Ministarstvo je naglasilo "potrebu da međunarodna zajednica preuzme svoje odgovornosti, da zaustavi masakre nad palestinskim narodom i da pozove na odgovornost".

Od početka izraelskih napada 7. oktobra prošle godine više od 36.000 Palestinaca ubijeno je u Gazi, uglavnom žena i djece, uništen je veći dio infrastrukture, a napadi i izraelske blokade doveli su do humanitarne katastrofe.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi. Sud je u posljednjoj presudi naložio Tel Avivu da odmah obustavi operaciju u Rafahu.

Prema posljednjim informacijama izraelske snage su stigle do centra Rafaha i preuzele kontrolu nad Filadelfijskim koridorom, demilitariziranom tampon zonom koja se proteže duž granice Pojasa Gaze i Egipta.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti