U Ljubljani predstavljena knjiga "Stubovi islama" Rifeta Šahinovića

U Ljubljani predstavljena knjiga "Stubovi islama" Rifeta Šahinovića

U Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana jučer je predstavljena knjige "Stubovi islama", autora hfz. prof. dr. Rifeta Šahinovića.

Nakon odlomaka iz Kur'ana koje je proučio hfz. Ahmed Alili, imam Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana, moderator promocije Nevres Mustafić predstavio je biografiju autora Šahinovića, ističući da je ova knjiga njegovo osmo autorsko djelo te da temeljito i relevantno na 254 stranice predstavlja osnovna učenja islama.

Izdavač je Muftijstvo bihaćko i Medresa “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” Cazin.

Predgovor za ovu knjigu napisao je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, dok su recezenti muftija ljubljanski mr. Nevzet Porić i Muharem-ef. Omerdić.

U ulozi promotora prisutnima se obratio muftija mr. Nevzet Porić, koji je na istakao da mu je pripala čast da napiše recenziju za ovu knjigu.

Zatim je govorio o dr. Šahinoviću i njegovom intelektualnom angažmanu na polju tumačenja temeljnih učenja islama iz različitih disciplina.

- Dr. Šahinović ima veoma zanimljiv i prijemčiv stil izražavanja i pisanja u kojem iznosi svoje vlastite poglede na vjerska i društvena pitanja.

Radi se o autentičnom alimu koji se bavi temeljitim i suštinskim razumijevanjem islama na način da vjeru promatra "iznutra", te tako spaja tradicionalno sa modernim načinom i razumijevanjem kako vjere tako i života. Njegovo djelo nastaje kao odgovor na potrebe vjernika.

U tom smislu on i objašnjava stubove islama. Naprimjer, kada govori o zekatu, on zapravo govori o škrtosti duše i nudi odgovore kako dušu učiniti darežljivom. Stoga je ova knjiga zanimljiva kao stručni priručnik i za studente i za imame, ali i za sve koji žele proširiti znanje o temeljnim učenjima islama - kazao je, između ostalog, muftija Porić.

O knjizi je zatim govorio i sam autor. Zahvalio je muftiji Poriću na prilici da u Ljubljani predstavi ovo djelo.

- U ovoj knjizi sam nastojao pokazati koji su to stubovi islama na koje se kao vjernici moramo oslanjati. Često se u razumijevanju vjere zanemaruje suština. Stoga smo pokušali da dopremo do tih tajni i same suštine. Naprimjer, šehadet je rečenica sa kojom ulazimo i potvrđujemo vjeru našu vjeru, ali ona oblikuje i naše unutarnje biće. U stvarnom svijetu čovjeku se svakodnevno nameću različita božanstva. I zato je suštinsko shvatanje šehadeta negiranje svake vrste božanstva - kazao je autor.

Govorio je i o namazu, zekatu, postu i hadžu kroz kuranske primjere u kojima se otkriva njihova suština.

- Ostavljanje namaza vodi u slijeđenje strasti. Naša uspravnost u namazu nas uči da uvijek moramo koračati uspravno. Namaz nas uči kako ćemo poput elifa ostati uspravni i ustrajni u vjeri - kazao je dr. Šahinović.

Podijeli:

Povezane vijesti