OSCE: Dosljedna primjena obavještajno-policijskog rada za unapređenje borbe protiv kriminala u BiH

OSCE: Dosljedna primjena obavještajno-policijskog rada za unapređenje borbe protiv kriminala u BiH

Dosljedna primjena obavještajno-policijskog rada će osigurati da Bosna i Hercegovina ima dobre alate za djelotvornu borbu protiv teških krivičnih djela. Da bi se to postiglo Misija OSCE-a u BiH je organizovala radionicu "Uspostavljanje i omogućavanje redovnih međuagencijskih sastanaka i informisanja između agencija i tužilaštava", koja je održana danas u Mostaru i okupila više od 40 predstavnika tužilaštava, policijskih agencija i institucija iz cijele države.

Radionica je pomogla učesnicima da saznaju više o tome kako da ispune strukturalne i proceduralne zahtjeve za unapređenje međuagencijske saradnje u cilju povećanja relevantnosti obavještajno-policijskog rada i osiguranja dosljednog korištenja krivično-obavještajnih informacija, kao i analiza, u krivičnim postupcima. Time se takođe omogućava održavanje redovnih sastanaka i informisanja između policijskih agencija i tužilaštava.

Voditelj projekta o obavještajno-policijskom radu iz Misije OSCE-a u BiH Đorđe Đogović je rekao da integracija međuagencijskog pristupa obavještajno-policijskom radu u krivičnim postupcima, kroz studiju slučaja, pruža izvanredan model za razvoj policijsko-tužilačke saradnje.

- Daje neprocjenjiv uvid u donošenje odluka u policiji i pravosuđu, unapređujući razumijevanje složenih krivičnih aktivnosti i pomažući izgradnji profesionalnog povjerenja u težnji za pravdom - kazao je.

Ta radionica je dio projekta Misije OSCE-a u BiH pod nazivom "Unapređenje obavještajno-policijskog rada u borbi protiv teških sigurnosnih prijetnji i krivičnih djela (Projekat ILP)", koji se provodi uz velikodušnu podršku Austrije, Njemačke, Lihtenštajna, Luksemburga, Norveške, Poljske i Turske, navodi u saopćenju za javnost Misija OSCE u BiH. 

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti