Studenti u Rimu u blizini predsjednika Mattarelle uzvikivali "Slobodna Palestina"

Studenti u Rimu u blizini predsjednika Mattarelle uzvikivali "Slobodna Palestina"

Studenti, koji su postavili šatore za podršku Palestini na Univerzitetu Sapienza u Rimu, organizovali su demonstracije kako bi njihov glas čuo predsjednik Sergio Mattarella, koji je došao u njihovu školu povodom događaja.

Učenici Sapienza, jedne od renomiranih obrazovnih institucija u Rimu, glavnom gradu Italije, već neko vrijeme demonstriraju kako bi podržali Palestinu i prekinuli sporazume njihove škole o saradnji sa Izraelom.

Kako bi se njihov glas čuo, studenti, čiji zahtjevi nisu prihvaćeni, došli su blizu mjesta gdje je održan događaj kojem je prisustvovao predsjednik Mattarella i neko vrijeme skandirali parole poput "Slobodna Palestina".

Studenti su protestovali i protiv rektorice Antonele Polimeni, uz obrazloženje da se nije sastala s njima i da nije prekinula sporazume o saradnji sa Izraelom.

Studenti su istakli transparent "Italija i Sapienza, saučesnici u genocidu" i palestinske zastave. Zapalili su baklje i poprskali policiju vodenim pištoljima i doviknuli predsjedniku Mattarelli: "Na kojoj ste strani?"

Studenti su u grupama u kampusu uzvikivali slogane poput "Policija napolje" kada su primetili da je veliki broj pojačanih snaga sigurnosti ušao u kampus. Intervenirala je i policija.

Predsjednik se kasnije oglasio povodom zahtjeva studenata, te poručio: "Vidio sam transparent kojim me se pita šta mislim o onome što se dešava u Gazi. Ne želim ovo ostaviti bez odgovora. Stanje mira na Bliskom istoku, pravo Izraela na postojanje, pravo palestinskog naroda na državnost nisu samo današnji problemi, već i problemi međunarodne zajednice."

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti