Vakufske kuhinje Mešihata IZ u Srbiji i ovog ramazana obezbjeđuju besplatne iftare

Vakufske kuhinje Mešihata IZ u Srbiji i ovog ramazana obezbjeđuju besplatne iftare

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji posredstvom Centra za humanitarni rad "Hajrat" i vakufskih kuhinja i ovog ramazana u Sandžaku dijeli iftare za one koji su slabijeg materijalnog stanja.

U Vakufskoj kuhinji u Novom Pazaru upriličena je podjela iftara kojoj je prisustvovala ekipa Centra za humanitarni rad "Hajrat".

- U vakufskim kuhinjama koje su raspoređene u sedam sandžačkih gradova, punih 14 godina hrani se preko 2000 korisnika. U toku mjeseca ramazana mi smo fokus stavili na iftare, tako da naši korisnici nesmetano mogu biti i postači. U ovom mjesecu, zbog velike Božije milosti i zbog velikih Božijih bereketa, poveća se i broj donatora, te se tako i poboljša meni u našim vakufskim kuhinjama. Ono što je bila intencija u samom otvaranju vakufskih kuhinja prije 14 godina, to je i sada glavna intencija, a to jeste da u Sandžaku ne bude gladnih - istakla je Fatima Fejzović.

Korisnici ističu da im je ova kuhinja od velikog značaja jer da im nije nje, kako kažu, ne bi imali šta jesti za iftar.

- Od kako je ova kuhinja otvorena ja se hranim ovdje, to je velika pomoć meni i mojoj porodici. Uvijek je dobro došlo kad ima neko da vam pomogne. Jedino što ja mogu jeste da se zahvalim, sa željom da se rad kuhinje nastavi kako bi se i dalje pomagalo dsvim ljudima ali i meni - kazala je ona.

Vakufske kuhinje se primarno finansiraju iz Bejtul-mala, od sredstava prikupljenih od zekata i sadekatul-fitra.

Iz Centra se također zahvaljuju brojnim donatorima, kako onima iz Sandžaka, tako i diljem dijaspore, objavio je mesihat.org.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti