Mitroplit Mihailo: Crkva u Rožajama treba biti potpuno uklonjena

mitropolit-mihailo.jpg - Mitroplit Mihailo: Crkva u Rožajama treba biti potpuno uklonjena

Vladika i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo poručio je da crkva Ružica u Rožajama, u kojoj je urađen ikonopis koji vrijeđa muslimane, treba biti u potpunosti uklonjena.

Ocijenio je kako je Srpska pravoslavna crkva "instrument vjerskog fundamentalizma i velikosrpskog nacionalizma", podsjetivši na zločine u Sandžaku, kada su četnici u januaru 1942. godine na monstruozan način, upotrebom noža, lišili života oko 9.500 muslimana.

- Samo takvi klerici i vjernici, kojima tragovi smrde nečovještvom, devedesetih godina prošloga vijeka huškali su na rat protiv katolika i muslimana u Bosni i Hrvatskoj, sagradili crkvu u dvorištu Fate Orlović i blagosiljali genocid u Srebrenici. Zato ta crkva u Rožajama, samim tim što je utemeljena u antihrišćanskom duhu, nije crkva, i ne treba da se ukloni freska, nego ona sama treba da bude uklonjena.

Apelujem na vjerujuće hrišćane u Rožajama da pregnu i sklone iz Rožaja i crkvu i nazovi sveštenika koji u njoj služi - kaže se u zvaničnom saopćenju vladike Mihaila dostavljenom medijima.

On je također dodao da je žalostan da neljudi ponovo, kao i devedesetih godina prošloga vijeka, u Crnoj Gori, u Rožajama, brišu tragove patriotizma i ljudskosti koje su ostavili preci boreći se za nju i njenu slobodu.

- Oslikavaju freske u rožajskoj pravoslavnoj crkvi, na kojima svoje komšije druge vjere i građane ove zemlje predstavlju kao zlikovce. Između ostaloga, pitam ih kako su ostali u svojoj vjeri i kako su im sačuvane stotine crkava i manastira, počev od Dečana pa do Mileševe i Đurđevih stupova, ako su im komšije islamske vjere bile takve kakvima ih predstavljaju - kaže se u saopćenju.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti