Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj posjetila Gazi Husrev-begovu biblioteku

Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj posjetila Gazi Husrev-begovu biblioteku

Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, predvođena muftijom dr. Aziz-ef. Hasanovićem posjetila je Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu.

Uz muftiju Hasanovića u delagaciji Mešihata bio je i predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj Salkan-ef. Herić, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mirza Šabić i direktor Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića Mevludi-ef. Arslani.

Gostima su dobrodošlicu iskazali direktor Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu mr. Dženan Handžić, a u pratnji direktora bili su i uposlenici Biblioteke mr. Meho Manjgo i Ruhulah Hodžić.

Nakon dobrodošlice gosti su obišli Gazi Husrev-begovu biblioteku, odnosno Muzej knjige, Odjeljenje za konzervaciju i restauraciju, Arhiv IZ i Fond rukopisa. Nakon obilaska Biblioteke upriličen je i sastanak na kojem se razgovaralo o dosadašnjoj uspješnoj saradnji Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i o budućim projektima.

Na samom početku sastanka direktor Biblioteke zahvalio je delegaciji na posjeti, upoznavši ih detaljnije sa poviješću Biblioteke, trenutnim projektima na kojima se radi, ali i nekim glavnim smjernicama i pravcima u kojima Biblioteka djeluje s ciljem podizanja svijesti o važnosti prikupljanja, obrade, čuvanja i promocije kulturne baštine, podsjećajući da je rukopisna zbirka Biblioteke upisana u UNESCO registar „Memory of the World“.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Hasanović čestitao je direktoru Gazi Husrev-begove biblioteke na imenovanju, te iskazao oduševljenje onim što Biblioteka čuva i načinom na koji to prezentira. Izraživši nadu, da će se u javnosti još više povećati svijest o značaju Biblioteke, potvrdio je otvorenost Mešihata za nastavak saradnje i realizaciju zajedničkih projekata.

Ovom prilikom obavljeni su i preliminarni razgovori o zajedničkom obilježavanju godišnjice rođenja dr. Muhamede Ždralovića, a koje će se, po Tezkiretnami, obilježiti ove godine.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti