Ostvaren višedecenijski san mještana Glogošnice: Svečano otvorena džamija "Merhum Nasir bin Ubejd es-Suvejdi sa suprugom" u Glogošnici

Ostvaren višedecenijski san mještana Glogošnice: Svečano otvorena džamija "Merhum Nasir bin Ubejd es-Suvejdi sa suprugom" u Glogošnici

U mjestu Glogošnica, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Jablanica, proteklog vikenda upriličen je program svečanog otvorenja džamije.

Ovom događaju prisustvovalo je nekoliko stotina vjernika iz BiH, regije, predstavnici vjerskog, društveno-političkog i privrednog života svih nivoa vlasti u BiH.

Imam džemata Donja Jablanica Semir-ef. Jahić u svom obraćanju je naglasio da je ovo generacijski projekat mještana Glogošnice i trenutak o kojem sanjaju mještani naselja Glogošnica u proteklih 30 godina. U svom izlaganju Semir-ef.se posebno zahvalio svim donatorima koji su se ugradili u ovaj trajno dobro kao i rukovodstvu MIZ Jablanica na podršci u realizaciji ovog projekta.

- Danas smo sretni i svi dijelimo trenutke neopisive sreće i zato hvala svima vama koji ste danas sa nama u ovom nama veoma važnom trenutku - kazao je Semir-ef. na kraju svog obraćanja.

Koordinator projekta Adis Šabanović je podsjetio na historijat izgradnje džamije, budući da se nova džamija sagradila na mjestu ranije sagrađenog mesdžida te iskoristio priliku da se posebno zahvali mještanima Glogošnice na podršci tokom gradnje i priprema za otvorenje ove džamije.

Dobrodošlicu i prigodnu poruku u ime Medžlisa Jablanica uputio je glavni imam Ekrem-ef. Hodžić. On je ukazao na dobru saradnju Medžlisa sa organizacijom Crveni polumjesec, i istaknuo da je ova džamija četvrti projekat koji ova organizacija podržava, te da ovom podrškom dokazuju da vole Jablanicu i Bosnu i Hercegovinu. Glavni imam je u svom izlaganju pozvao mještane da nakon današnje svečane primopredaje objekta brinu o svojoj džamiji i uljepšavaju je svojim dolaskom.

- Izgradnjom ovog objekta na temeljima postojećeg mesdžida ne prestaju hajrati graditelja starog mesdžida već se nastavljaju u još većem obimu jer stari mesdžid je odgojio generaciju ljudi koji su izgradili objekat kojim su osigurani adekvatni uslovi našim džematlijama za izvršavanje vjerskih obaveza i edukaciju naše djece, i ova bijela munara koja se vidi sa magistralnog puta M-17 daje još ljepšu sliku ovog naselja - istakao je glavni imam.

Prisutnima se obratio i član Izvršnog odbora Medžlisa Jablanica mr. Edin Idrizović. On je naveo da je ovo deseta džamija na području Jablanice koja je izgrađena, a četvrta u proteklom periodu, te najavio nove projekte Medžlisa Jablanica.

Čestitku u ime Općine Jablanica uputio je načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović. On je istakao da Medžlis Jablanica ima podršku Općine Jablanica u svim projektima.

Nakon načelnika prisutne je poselamio i predsjedavajući Općinskog vijeća Jablanica Emir Muratović koji je iskazao zadovoljstvo što je Općinsko vijeće Jablanica moglo podržati ovaj projekat te da je sretan da se upravo pomoću sredstava Općinskog vijeća, na čijem je on čelu, izgradila munara.

U ime organizacije Crveni polumjesec iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na svečanosti je govorio direktor Mahmoud Ali, koji je istakao da mu je čast što može pomagati u izgradnji džamija i poboljšavanju uslova vjerskog života u Bosni i Hercegovini.

Skupu se obratio i izaslanik muftije mostarskog mr. Salem-ef. Dedovića mr. Ilham-ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog, koji je iskoristio priliku da čestita Medžlisu Jablanica na infrastrukturnim poduhvatima u posljednje vrijeme u i ime muftije mostarskog se zahvalio organizaciji Crveni polumjesec na pomoći koju pružaju na području Muftijstva mostarskog.

Dodijeljena je i vakufnama na ime vakifa ove džamije Fatime es-Suvejdi koja je sa najvećim iznosom novca učestvovala u izgradnji ove džamije. Vakufnamu u ime vakife je preuzeo Mahmoud Aly, direktor ureda Crvenog polumjeseca u Sarajevu.

U svom obraćanju izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru hfz.mr.Aid-ef.Tulek prenio je selame reisul-uleme, te iskazao zadovoljstvo što se baš on danas nalazi na ovoj svečanosti jer je Glogošnica u ratu bila spas za stanovnike Mostara i okoline i jedina veza sa slobodnom teritorijom te da su ovi vrijedni mještani ponudili krov nad glavom hiljadama izbjeglica iz Hercegovine.

Na kraju programa džamiju su svečano otvorili izaslanik reisu-l-uleme, glavni imam Medžlisa IZ-e Jablanica te direktor Ureda Crvenog polumjeseca u Sarajevu.

Podsjećamo, u Glogošnici je postojao objekat koji je izgrađen od strane mještana 1975. godine. Objekat je nakon agresije na BiH renoviran nekoliko puta. S obzirom na starost i dotrajalost objekta iskazala se želja i potreba za većim i funkcionalnijim objektom te su mještani u saradnji sa Medžlisom IZ-e Jablanica došli na ideju građenja novog objekta koji bi odgovarao potrebama ovog naselja.

Nakon inicijative koja je potekla od mještana i rukovodstva MIZ Jablanica u proteklom periodu se javio donator koji je obezbijedio sredstva za izgradnju džamije te se nakon dobivanja svih dozvola pristupilo rušenju postojećeg objekta koje je pomogla Općina Jablanica, te za nepunih godinu dana sagrađena je džamija sa munarom na temeljima postojećeg mesdžida.

Naselje Glogošnica broji preko 120 domaćinstava te iako nemaju stalnog imama, redovno se obavljaju akšam i jacija u džematu.

(Semir-ef. Jahić/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti