Godišnjica stravičnog zločina u Višegradu: U Meki proučen Jasin pred dušu šehida žive lomače

Godišnjica stravičnog zločina u Višegradu: U Meki proučen Jasin pred dušu šehida žive lomače

Danas je godišnjica zločina u kojem je u kući Adema Omeragića, u Pionirskoj ulici u Višegradu, zapaljeno oko 70 bošnjačkih civila, uglavnom iz sela Koritnik. Pripadnici paravojne formacije “Osvetnici”, na čelu s Milanom i Sredojem Lukićem, zapalili su žive civile, većinom žene i djecu.

Tim povodom buduće hadžije koji su u Meku došli kao gosti sluge dvaju harema danas su proučili Jasin pred dušu šehida žive lomače.

Među njima je i Huso Kurspahić, kojem je na današnji dan 1992. godine spaljeno 9 članova porodice.

Huso Kurspahić - Godišnjica stravičng zločina u Višegradu: U Meki proučen Jasin pred dušu šehida žive lomače
Huso Kurspahić

U živoj lomači u Pionirskoj ulici najviše je stradalo žrtava sa prezimenom Kurspahić, njih 39, svi iz sela Koritnik. Među spaljenim je bilo sedamnaestero djece ispod 14 godina.

Najmlađa žrtva imala je svega dva dana. Sličan zločin počinjen je i dvije sedmice nakon Pionirske ulice kada je približan broj civila zapaljen u kući Mehe Aljića u naselju Bikavac.

Zbog živih lomača u Pionirskoj ulici i Bikavcu, Haški tribunal je na doživotni zatvor osudio Milana Lukića, a Sredoje Lukić je osuđen na 27 godina, dok je Sud Bosne i Hercegovine kaznu od 20 godina zatvora izrekao Radomiru Šušnjaru.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti