Bivši katarski ambasador u BiH imenovan za šefa diplomatske misije u Kraljevini Bahrein

Bivši katarski ambasador u BiH imenovan za šefa diplomatske misije u Kraljevini Bahrein

Emir Države Katar, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani, donio je 12. juna odluku kojom imenuje Sultana Ali Yousefa Mohammeda Al-Khatera, bivšeg šefa diplomatske misije ove zaljevske države u Bosni i Hercegovini, za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Kraljevini Bahrein, objavila je katarska državna novinska agencija QNA.

Katarski emir imenovao je, također, ambasadore u Kraljevini Velikoj Britaniji, Republici Poljskoj i Republici Tunis. Odluke o imenovanjima stupaju na snagu danom donošenja, a bit će objavljeni u "Narodnim novinama".

Kako je saopšteno iz Ambasade Katara u BiH, u julu prošle godine državni vrh Bosne i Hercegovine iskazao je zahvalnost ambasadoru Al-Khateru, "čovjeku koji je pokazao veliko srce Katara u BiH“.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar odbrane BiH Zukan Helez istakao je, također, da je ambasador Al-Khater "značajno unaprijedio saradnju Katara i Bosne i Hercegovine“, dok je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović ocijenio da je "ambasador Al-Khater u svim prilikama bio čovjek kod kojeg smo mogli naići na razumijevanje i pomoć“.

Država Katar i Kraljevina Bahrein u proljeće prošle godine obnovili su diplomatske veze nakon spora iz 2017. godine.

Delegacije dviju zemalja sastale su se u aprilu 2023. u sjedištu Generalnog sekretarijata Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC) u saudijskoj prijestolnici Rijadu. Obje strane sastale su se kako bi “pojačale jedinstvo Zaljeva i integraciju prema Povelji GCC-a”.

U januaru iste godine bahreinski prijestolonasljednik i katarski emir telefonom su razgovarali "o razlikama u stavovima“, što je nagovijestilo otopljavanje odnosa, objavila je ranije Al Jazeera Balkans, saopšteno je iz Ambasade Katara u BiH.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti