Srbija ne odustaje od lobiranja protiv rezolucije o Srebrenici

Srbija ne odustaje od lobiranja protiv rezolucije o Srebrenici

Srbijanski ministar vanjskih poslova Marko Đurić kazao je u utorak da glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici neće ići tako glatko kako su to predvidjeli kreatori rezolucije jer Srbija poduzima diplomatske mjere "koje će uroditi određenim plodom".

- Izvjesno je da će to biti snažna diplomatska aktivnost, ozbiljna borba. Pritisak s kojim se suočavamo, ne samo mi, već i zemlje koje se izjašnjavaju protiv rezolucije, je ogroman. Paralelno s našim lobističkim naporima traju pritisci zemalja koje su 20 puta i više jače od Srbije - kazao je Đurić.

Prema njegovim riječima, srbijansko izaslanstvo na čelu s predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem, u New Yorku ulaže napore da bi izvuklo najbolji mogući rezultat za Srbiju na sjednici Opće skupštine UN-a o rezoluciji o Srebrenici.

Đurić je rekao kako je prije mjesec dana u Ujedinjenim narodima djelovalo da je rezolucija gotova stvar i nije se očekivalo da će se neko usuditi usprotiviti nečemu što je bilo zacrtano kao politička osuda Srbije i kao stvaranje moralne stigme koju bi nosile i sadašnje i buduće generacije.

- Ne bih pretjerano dizao očekivanja, ali sasvim je sigurno da stvari ne prolaze i neće proći na način na koji su autori rezolucije zamislili - istaknuo je šef srbijanske diplomacije te dodao kako će izaslanstvo Srbije danas imati više sastanka, dok će u srijedu biti aktivnosti o kojima nije detaljnije govorio, saopćeno je iz srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otputovao je u New York gdje će Opća skupština Ujedinjenih naroda 23. maja razmatrati prijedlog rezolucije kojom bi se podsjetilo na žrtve genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici.

Uoči puta u New York Vučić je zatražio blagoslov od patrijarha srpskog Porfirija a ručku je prisustvovao i predsjednik RS Milorad Dodik.

Najava rezolucije o Srebrenici izazvala je ogorčenje u Srbiji i bh. entitetu RS čiji predvodnici tvrde kako im se time pokušava nametnuti kolektivna krivica za ratne zločine, iako se u nacrtu dokumenta ne spominje niti jedan narod ili država.

Vučić je u ponedjeljak kazao kako se srpski narod pokušava jednostavnom inverzijom proglasiti počiniteljima zločina dok se istovremeno zaboravlja zločin nad srpskim narodom u dvadesetom vijeku.

- Zato danas snažno dižemo glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj historijskog revizionizma, u kojem se srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, jednostavnom inverzijom pokušava proglasiti počiniteljima genocida - kazao je Vučić uoči puta u New York, još jednom pokazujući da nemaju namjeru odustati od finalne faze genocida.

U rezoluciji kojom bi se, ako bude prihvaćena, 11. juli ustanovio kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, navodi se samo potreba za trajnim sjećanjem na žrtve srebreničkog genocida na temelju činjenica sadržanih u presudama međunarodnih sudova koji je za taj zločin osudio pojedince.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti