Hatmenske svečanosti u Džematu Lyon u Francuskoj

Hatmenske svečanosti u Džematu Lyon u Francuskoj

U džematu Lyon, Islamska zajednica Bošnjaka u Francuskoj (IZBF), 12. maja održana je svečanost povodom završetka hatme za 33 polaznika mektepske nastave, koji su okončali svoje višegodišnje mektepsko školovanje pred imamom Selim-ef. Muminovićem.

Ovo su prve hatme obilježene na ovakav način i u ovolikom broju, svečanošću, od postojanja džemata na nivou Islamske zajednice Bošnjaka u Francuskoj.

U prisustvu velikog broja gostiju iz susjednih gradova Annecy, Besançon, Pariz, kao i roditelja, rodbine i prijatelja koji su došli da saslušaju polaznike i da im čestitaju na ovim uspješnim koracima u islamu i da zajedno sa roditeljima, imamom i džematom podijele radost, održan je prigodan i sadržajan program.

U okviru programa sva djeca su proučila odlomke iz Kur'ana, nakon čega se prisutnim, prigodnim vazom obratio predsjednik IZBF Šefadil Ličina i imam džemata Besançon Muhamed-ef. Smajlović.

Muhamed efendija je posebno istakao važnost učenja Kur'ana, kako za djecu, tako i za njihove roditelje, te je čestitao na ovom velikom uspjehu, posebno imamu, roditeljima i djeci na ovom velikom uspjehu.

Predsjednik IZBF Šefadil Ličina je ovom prilikom pohvalio rad džemata, imama i zajednice u Lyonu.

- Najbolji vaz i najbolja slika danas su ova djeca, jer su nas ona u ovom mubarek danu podsjetila da će islama i Bošnjaka na ovim prostorima zasigurno biti i u budućnosti - kazao je Ličina.

Diplome i prigodne poklone u ime džemata svim svršenicima hatmi uručili su Ličina i Hasudin-ef. Mujkić u ime Džematskog odbora.

Program je bio praćen prikladnim ilahijama i kasidama koje su izvodili polaznici mektepske nastave i imam džemata Annecy Abdulah-ef. Karajbić. Na kraju programa je proučena ikrar dova i za troje budućih hadžija iz Lyona, koji će, ako Bog da, ove godine obaviti petu islamsku dužnost i zijaretiti najsvetija mjesta u Mekki i Medini.

(Hasudin Mujkić/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti