Islamska gimnazija u Zagrebu obilježava 30. godišnjicu osnivanja: Škola koja odgaja i obrazuje kvalitetne kadrove

Islamska gimnazija u Zagrebu obilježava 30. godišnjicu osnivanja: Škola koja odgaja i obrazuje kvalitetne kadrove

Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu ove godine obilježava značajan jubilej - 30 godina od osnivanja.

Ova odgojno-obrazovna institucija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj je pravna sljednica Zagrebačke medrese "Dr. Ahmed Smajlović", koja je osnovana početkom 1993. godine.

Kako je u razgovoru za Agenciju MINA podsjetio direktor Gimnazije Mevludi Arslani, cilj osnivača bio je odgojiti i obrazovati imamsko-muallimski kadar za potrebe Islamske zajednice, prvenstveno u Hrvatskoj i Sloveniji, ali i šire, te ističe da je ovaj cilj uspješno i ostvaren.

- Naime, od sadašnjih zaposlenika Islamske zajednice u Hrvatskoj, 68 posto je onih koji su završili Zagrebačku medresu i neki od fakulteta diljem svijeta. Kuriozitet je da alumni Zagrebačke medrese slove kao vrlo uspješni imami, muallimi i muallime kako u Hrvatskoj tako i u raznim zapadnim zemljama - izjavio je on.

Danas bivši učenici ove škole obnašaju vrlo važne dužnosti, ne samo u Islamskoj zajednici, nego i u raznim društvenim, kulturnim, finansijskim, pravosudnim i odgojno-obrazovnim ustanovama.

- Među svršenicima imamo i prvog muftiju - mr. Nevzeta Porića u Sloveniji. Godine 2007. Zagrebačka medresa transformirala se u opću Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića, u kojoj se pored općih gimnazijskih predmeta, kao izborni (obvezni) izučavaju i Arapski jezik (dva časa sedmično), Islamska kultura i civilizacija (jedan čas sedmično), Kur'an i kur'anske znanosti (jedan čas sedmično) i Islamski vjeronauk (jedan čas sedmično). Od 2000. godine škola je u sistemu obrazovanja Republike Hrvatske, a od februara 2005. godine finansira se iz Državnog proračuna Republike Hrvatske - objasnio je Arslani.

U ovom kratkom razdoblju, zahvaljujući predanom radu i zalaganju vrijednih nastavnica i nastavnika te podršci osnivača, uspjeli su uvrstiti Gimnaziju među škole koje imaju pobjednike na županijskim, državnim i međunarodnim takmičenjima, dodaje direktor.

- Djelovanje Islamske gimnazije postalo je prepoznatljivo ne samo među muslimanima, nego i u širem hrvatskom društvu.

Zbog promicanja vjerskih sloboda i međureligijskog dijaloga i prihvatanja u januaru 2015. godine gimnazija je dobila priznanje 'Dr. Branko Lovrec', koje svake godine dodjeljuje Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj. Za promicanje kulture mira i nenasilja, 2018. godine, škola je dobila mirovnu nagradu 'Krunoslav Sukić' - MIROTVORNA ŠKOLA 2018., koju dodjeljuje Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka - naveo je on.

Pored svakodnevnih školskih obveza, učenici su vrlo aktivno uključeni i u razne vannastavne i vanškolske aktivnosti, poput Debatnoga kluba, Kluba volontera, Školskog zbora, dramske skupine i slično.

- Već preko dva desetljeća, svake godine školski hor 'Ašk' sudjeluje na tradicionalnom međureligijskom molitvenom susretu povodom Dana duha Asiza, te na Međureligijskom molitvenom susretu povodom Međunarodnog dana čovjekovih prava - kazao je Arslani.

Dodao je da, zajedno s drugim školama kojima je osnivač vjerska zajednica, organiziraju razne međureligijske susrete koji imaju za cilj zbližavanje mladih i učenje o različitostima koje obogaćuju društvo, te poboljšavaju produbljivanje i življenje međureligijskog dijaloga.

- U školi se dva puta godišnje organiziraju humanitarne akcije koje, pored prikupljanja pomoći za potrebite, imaju za cilj razvijanje empatije prema ugroženim i ranjivim skupinama kod učenika. U prethodne tri godine realizirali su dvije velike akcije: 'Budimo poVEZani' za šest škola u zemljotresu pogođenim područjima u Banovini i Zagrebu te 'Pomozimo narodu Turske i Sirije' za stradale u razornim zemljotresima na tom području. Od 2019. godine škola je ambasador Evropskog parlamenta - naglasio je direktor.

Zagrebačku medresu završila su 302 učenika, a Islamsku gimnaziju, do sada, njih 230.

U sklopu škole djeluje i Učenički dom, u kojem su smješteni učenici koji dolaze izvan Zagreba i Hrvatske.

(MINA)

Podijeli:

Povezane vijesti