U Sarajevu konferencija o pregovorima o pristupanju država Zapadnog Balkana EU

U Sarajevu konferencija o pregovorima o pristupanju država Zapadnog Balkana EU

Kancelarija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo pravde BiH, Direkcija za evropske integracije BiH i projekat “EU4Justice” organizovali su u Sarajevu konferenciju na temu pregovora o pristupanju država Zapadnog Balkana EU (Pregovaračko poglavlje 23 – pravosuđe, borba protiv korupcije i temeljna prava) i preostali koraci do ove faze.

Konferencija je okupila resorne ministre pravde iz nekoliko susjednih zemalja, ambasadore zemalja EU u BiH, pravne stručnjake, vladine i nevladine organizacije, kao i predstavnike međunarodne zajednice na diskusijama o očekivanjima pristupnih pregovora za BiH u vezi sa Poglavljem 23, te preostalim koracima koje treba ispuniti kako bi se dostigla ova faza.

Među brojnim zvanicama na konferenciji bili su i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i predsjednica Venecijanske komisije Claire Bazy Malaurie.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Johann Sattler rekao je da su vidjeli pozitivne iskorake prije tri mjeseca kada je 27 zemalja članica dalo zeleno svjetlo BiH za otvaranje pristupnih pregovora.

- Naredni korak je održavanje međuvladine konferencije, međutim prije tog koraka potrebno je da se ostvari napredak na dva plana. Jedan je prije svega tehnički, koji podrazumijeva određivanje glavnog pregovarača i pregovaračkog tima. U tom procesu potrebno je razmotriti mogućnosti za uključivanje drugih aktera prije svega nevladinog sektora. Drugi aspekt je politički, u tom dijelu od BiH se očekuje usvajanje četiri zakona, propisa, koja su već proceduralno na neki način finalizirani. Tu govorimo o zakonu o sudovima, visokom sudskom i tužilačkom vijeću, o zaštiti ličnih podataka i kontroli granica. To su zakoni koje je isticao i komesar za proširenje (Oliver) Varhelyi prilikom posjete BiH - kazao je on i dodao da očekuje da prije sezone godišnjih odmora bar neki od ovih zakona budu usvojeni.

Naglasio je da su do sada, posebno u protekloj sedmici, kao EU, pokazali da su ozbiljni kada je riječ o procesu proširenja, održavanjem međuvladinih konferencija sa Ukrajinom, Moldavijom i Crnom Gorom, koje su u finalnim fazama pred zatvaranje ovog važnog poglavlja 23.

- Mislim da su to sve pokazatelji da je napredak itekako moguć, i potvrda da sve zemlje u regionu imaju šansu i priliko da postanu dio ovog procesa. Nadam se da će ta prilika iskoristiti i da ćemo do kraja godine imati i prvu međuvladinu konferenciju sa BiH - rekao je Sattler.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je rekao da je sam naziv konferencije Poglavlje 23 - pravosuđe, borba protiv korupcije i temeljna prava i činjenica da se održava u Sarajevu jasan pokazatelj da je BiH na dobro putu i u dobrom smjeru.

- Međutim, složiću se sa svima onima koji će reći da taj put mora biti puno brži, puno bolji, puno efektivniji, sa vidljivijim rezultatima - rekao je Bunoza.

Dodao je da mu je drago da su na prvom panelu bili i ministri pravde i Hrvatske, Crne Gore i Albanije, kao i predsjednica Venecijanske komsije i da su podijelili svoja iskustva.

- BiH čeka težak put, nama su potrebni ljudi koji žele raditi, potrebni su nam političari, stručnjaci koji gledaju u budućnost i uvjeren sam da ramjenom iskustava sa zemljama koje imaju otvorene pregovore, a pogotovo sa najmlađom članicom Republikom Hrvatskom, će pomoći BiH na evropskom putu jer drugi put za BiH ne postoji - kazao je Bunoza.

Hrvatski ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan rekao je da je iza Republike Hrvatske izazovno vrijeme pregovaranja i monitoringa.

- Republika Hrvatska, Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije apsolutno stoji na raspolaganju i na pomoć BiH na tom putu, prije svega temeljeći na iskustvu - kazao je Habijan.

Naglasio je da ovaj proces neće biti lagan i da će biti izazovan.

- Ali u konačnici, nakon što to prođe, pogotovo poglavlje 23 koje je vro izazovno, velike benefite i koristi osjetiće sve građanke i građani i to je ono što je ključno i bitno. Ovaj cijeli proces ne radi se radi Evropske komisije, EU ili nekog trećeg radi se isključivo radi BiH - rekao je Habijan.

Andrej Milović, ministar pravde Crne Gore, poručio je da ta država stoji uz BiH i narod u toj državi, te da će dati doprinos i pomoć BiH da bi to lakše prošla period koji je Crna Gora već prošla.

- Država Crna Gora je juče dobila pozitivno mišljenje na ispunjenje privremenih mjerila, to je krupan korak za Crnu Goru i mi ćemo nastaviti da sprovodimo svoju evropsku agendu i očekujemo da ćemo do 2027. - 28. postati dio evropske porodice - kazao je on.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti