Završena žetva pšenice na vakufima MIZ Janja

Završena žetva pšenice na vakufima MIZ Janja

Krajem ovog mjeseca završena je žetva pšenice sa 66 duluma vakufskih parcela u Janji.

Jesenja sjetva je izvršena na vrijeme deklarisanim sjemenima uz mineralna đubriva, te je prosječan prinos pšenice bio između 6,7 do 9 tona po hektaru.

Žetva je ove godine poranila 15 do 20 dana, zbog vremenskih uslova. Ovu sezonu obilježila je brza vegetacija. Usjevi su klasali već u aprilu, umjesto u maju, dakle 20 dana ranije u odnosu na prethodne godine. U februaru i martu 2024. godine bili su topliji dani za četiri do pet stepeni u odnosu na višegodišnji prosjek.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja hafiz Omer-ef. Camić je zadovoljan proizvedenom količinom i kvalitetom pšenice.

- Ove godine smo zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice, za razliku od prošle godine. Vremenski uslovi su bili bolji što se odrazilo na kvalitet pšenice. Na osnovu odluke Izvršnog odbora, pšenicu ne predajemo u mlin, obzirom da još nije određena otkupna cijena, te ćemo je zadržati u vlastitim garažama i čekati povoljniju cijenu. Trenutna cijena pšenice na tržištu se kreće oko 0,36 KM po kilogramu, što je nedovoljno da bi se pokrili troškovi sjetve, obrade i žetve - kazao je on.

Primjena agrotehničkih mjera na vakufskim parcelama vršena je uz stručni nadzor uposlenika OPZ "Agrofarmer" sa P.O. iz Janje.

U projekat unaprjeđenja vakufske imovine na području MIZ Janja uključeni su svi imami, uposlenici i članovi Izvršnog odbora tokom prethodnih deset godina.

Pored pšenice ove godine Medžli Janja ima zasijano 61 dulum kukuruza koji je trenutno u dobrom stanju, te 6 duluma krompira za potrebe ishrane učenica i učenika Behram-begove medrese u Tuzli.

Podsjećamo da je projekat unaprjeđenja vakufske imovine pokrenut 2014. godine, kako bismo na najbolji način iskoristili vakufsku imovinu i unaprijedili rad Medžlisa.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti