Lendo prisustvovao obilježavanju 32. godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja

Lendo prisustvovao obilježavanju 32. godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo prisustvovao je danas u mjestu Kljuna kod Nevesinja obilježavanju 32. godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja.

- Tužnim i bolnim povodom, okupili smo se danas u Nevesinju, da obilježimo 32. godišnjicu zločina nad Bošnjacima i drugim nesrpskim stanovništvom ovog kraja. Ubistva, silovanja i zatočenja, kojim je u toku 1992. i do kraja agresije svjedočio ovaj kraj, međunarodno pravo kvalificiralo je kao zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Agresor je u smrt poslao stotine Bošnjaka ali i pripadnike drugih naroda i konfesija - rekao je Lendo.

Preživjelim žrtvama i porodicama žrtava izrazio je iskreno saučešće zbog zla koje im je učinjeno i gubitka koji su pretrpjeli.

- Oni koji su ubijeni, vratiti ne možemo, ali s poštovanjem i zahvalnošću čuvat ćemo uspomenu na njih. Generacijama koje dolaze kazivat ćemo o njima kao ljudima, kao sugrađanima, kao prijateljima i komšijama. Oni će nastaviti da žive kroz nas. Spomenik pored kojeg danas stojimo, govori o žrtvi, govori o zlu koje nas je napalo ali i hrabrosti da se borimo, branimo, preživimo, da pred međunarodnim, i domaćim sudovima ali i danas na ovoj komemoraciji o tome svjedočimo - naveo je Lendo.

Dodao je da je naša obaveza da nestale pronađemo, da svakoj žrtvi dostojanstvo vratimo i da svaka porodica dobije priliku da svoje najmilije ukopa i da za njihov grob zna.

- Generacijama koje dolaze, poručujem da država nema alternativu i da interesi države nemaju opoziciju. Njihova je obaveza da nastave da grade Bosnu i Hercegovinu kao modernu, demokratsku i evropsku državu svih njenih građana i naroda, ali da imaju i obavezu da od zaborava čuvaju žrtvu Bošnjaka, Nevesinja ali i žrtvu Bošnjaka širom Bosne i Hercegovine - poručio je Lendo.

Na prostoru Nevesinja je u junu i julu 1992. ubijeno 305 Bošnjaka i 14 Hrvata. Među ubijenim je bilo i 26 djece. Najmlađa žrtva je imala samo sedam dana, a najstarija 92 godine.

Brojne žrtve su pronađene u masovnim grobnicama i jamama, a za desetinama njih se još uvijek traga, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika FBiH.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti