Hurtić u Zürichu prisustvovao Skupštini Poslovne unije dijaspore BiH

Hurtić u Zürichu prisustvovao Skupštini Poslovne unije dijaspore BiH

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić jučer je u Zürichu (Švicarska) prisustvovao Skupštini Poslovne unije dijaspore Bosne i Hercegovine.  Radi se o jedinstvenoj platformi za umrežavanje i zajedničko učešće u projektima, koja pruža informacije o potrebama i ponudama članica Privredne unije i potencijalnim poslovnim partnerima širom Evrope i Bosne i Hercegovine, a Skupština je do sada održana u Frankfurtu, Mariboru i Beču.

Hurtić je u obraćanju prisutnima, naglasio značaj povezivanja bh. privrednika, posebno u kontekstu investiranja u našu domovinu, te se osvrnuo na podršku i odnose Švicarske i BiH.

Po njegovim riječima, Švicarska je jedina država koja je uključila oblast migracija, uključujući i dijasporu, u svoj program razvojne pomoći Bosni i Hercegovini.

- Moram naglasiti da dijaspora u Švicarskoj ima veliki značaj u povezivanju firmi iz BiH sa poslovnim partnerima i kupcima u Švicarskoj. Inspirativni i uspješni primjeri su poslovne priče i karijera Hasana Hasića iz Bihaća i njegove firme za izradu dizajnerskog namještaja u Švicarskoj i Tatomira Jovičića iz Foče, vlasnika firme koja, između ostalog, obezbjeđuje štandove i proizvode od drveta iz BiH za Turistički savez Lausanne, a također proizvodi i sir visokog kvaliteta po švicarskom receptu na farmi u BiH, što je predstavljeno na jednom od prethodnih poslovnih foruma dijaspore u Zürichu - kazao je Hurtić.

Hurtić je također podsjetio na niz važnih bilateralnih sporazuma između dviju zemalja, te dodao da je u okviru Memoranduma o razumijevanju o migracijskom partnerstvu, Ambasada Švicarske finansirala nekoliko projekata Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u oblasti iseljeništva.

Prisutnima se obratila i Dženeta Halilović, savjetnica u Ambasadi BiH u Bernu, kazavši da promocijom Bosne i Hercegovine kao ravnopravnog partnera u bilateralnim odnosima, ali i kroz multilateralne organizacije i institucije, uz promociju njenih ekonomskih potencijala, treba postići unaprijeđenje percepcije o zemlji i državi, te dalje osnaživanje i  učvršćivanje vanjskopolitičke pozicije BiH.

Prema podacima, u Švicarskoj živi oko 65.000 osoba koje su porijeklom iz BiH. Od toga je 37.000 steklo državljanstvo Švicarske ne odričući se bh. državljanstva, dok ostali imaju stalni boravak, odnosno radne dozvole. Također, u ovoj zemlji studira značajan broj studenata iz BiH i djeluje veliki broj udruženja i organizacija dijaspore - saopšteno je iz Kabineta ministra Sevlida Hurtića. 

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti