Vjerskim programom kod spomen-obilježja u Podveležju počelo obilježavanje 32. godišnjice oslobođenja podveleškog platoa

Vjerskim programom kod spomen-obilježja u Podveležju počelo obilježavanje 32. godišnjice oslobođenja podveleškog platoa

U okviru programa manifestacije "Putevima pobjede" sinoć je Podveležju održan prigodan vjerski programom obilježavanja 32. godišnjica oslobođenja šireg podveleškog platoa.

Nakon akšam-namaza kod mjesne džamije proučena je hatma-dova pred dušu šehida Podveležja i cijele Bosne i Hercegovine. Programski sadržaji nastavljeni su kod spomen-obilježja na kojem su ispisana imena poginulih boraca ovoga kraja i imena civilnih žrtva rata.

U programu su učestvovali hor imama Medžisa Islamske zajednice Mostar i učenici osnovnih i srednjih škola.

Vazi-nasihatom okupljenima su se obratili glavni mostarski i glavni konjički imami mr. Dino-ef. Maksumić i Refik-ef. Delić.

Efendija Maksumić je u kontekstu prisjećanja na to sudbonosno vrijeme, na temelju načela islama, apostrofirao značaj i vrijednost međusobne obzirnosti i osjećaja empatije prema drugima.

Uz napomenu da pripada generaciji koja je branjena efendija Delić se iskreno zahvalio pripadnicima ARBiH što su branili i odbanili obraz bošnjačkog naroda i bosanskohercegovačkih patriota.

- Odbanili su čast i obraz budućih generacija do Sudnjega dana da se nemaju čega stiditi - naglasio je on.  

Uz konstataciju da sudbina bošnjačkog naroda nikada nije bila lahka protumačio je osnove vjerskih normi koje su utjecale na izgradnju moralno jakih i čvrstih osobina brojnih pojedinaca i sistema kulturoloških vrijednosti brojnih generacija. U toj vrsti gradiranja uzročno-posljedičnih veza izdvojio je odnos prema namazu i njegov utjecaj na izgradnju vrijednosti identiteta i državotvorne svijesti.

Naveo je niz primjera iz milenijske tradicije muslimana, kako prvih generacija tako i primjere odnosa ovovremene generacija spram tih vrijednosti, među kojima je vrhunska vrijednost osjećaj slobode u punom smislu te riječi.

- Ovdje u Podveležju tog 16. juna 1992. nije bilo plana B, život ili smrt, jer šta će ti život ako ga živiš u neslobodi, ako nemaš svoj grunt i ako se ne možeš osjećati onim što jesi - naglasio je Delić, dodavši kako je sve primjetniji trend kod brojnih pojedinca nespremnost na žrtvu što implicira neuspjeh na svim društvenim planovima.

Jedna od devijantnih odlika savremenog društva su razna "obljenja od neke važnosti", osjećaja da je pojedinac važniji od svih, sebi sličnih osoba.

- Ubi nas naknadna pamet i ta važnost. Kažu da, inače imamo taj usud, da kada postignemo nešto značajno, a može li biti išta značajnije da imamo svoju državu, svoju himnu, svoj jezik, e onda, umjesto da idemo dalje, da se rasplinemo ko je najzaslužniji što smo došli dotle, ostanemo tamo gdje smo bili“, kazao je ef. Delić, uz preporuku da i o tim događajima treba govoriti ali na meritoran i stručan način zbog pouke a ne zbog slave.  U završnim porukama je kazao da je bošnjačkom narodu potrebno više vedrine i samokritičnosti umjesto kritika i osuda onih koje su sami birali. „Siguran sam da postoje centri moći koji hoće da nam ubiju nadu. Ne može nam biti teše od 92. kad nije bilo plana B. Ne živimo mi toliko loše koliko to ističemo, zato ne dozvolimo da nam ubiju nadu - poručio je efendija Delić.

Centralni program obilježavanja 32. godišnjice oslobođenja Podveležja najavljen je za danas u 18.99 sati. U programu se očekuje obraćanje mostarskog mufije dr. Salem-ef. Dedovića i generala ARBiH Vahida Karavelića.

(Hasan Eminović/Preporod.info) 

 

Podijeli:

Povezane vijesti