U okviru "Dana Ajvatovice" realizovana posjeta Centru "Duga" (VIDEO)

U okviru "Dana Ajvatovice" realizovana posjeta Centru "Duga" (VIDEO)

Nakon posjeta društveno-korisnim udruženjima na području muftiluka travničkog, delegacija Islamske zajednice danas je posjetila Edukacijsko-rehabilitacijski centar "Duga" u Novom Travniku. 

U ime Rijaseta Islamske zajednice, posjetama su prisustvovali rukovodilac Ureda za zekat Vehid-ef. Arnaut i stručna saradnica Ureda za društvenu brigu Amela Brdar, a u ime Medžlisa Novi Travnik glavni imam Salih-ef. Zukić.

- Osnovna ideja ovih aktivnosti je skrenuti pažnju na ove kategorije, te na činjenicu da smo obavezni obratiti pažnju na njih. Oni su svojevrsno iskušenje svima nama, a našim skretanjem pažnje, poručujemo da su dio našeg svijeta - kazao je efendija Arnaut. 

posjeta_udruzenjima238.JPG - U okviru

Kako je pojasnio, ovim posjetama se ukazuje na plemenitost poslova koje obavljaju uposlenici ovih ustanova.

- Rijaset Islamske zajednice putem Ureda za zekat i Ureda za društvenu brigu, dio srestava iz Bejtul-mala usmjerava za pomoć ovakvim ustanovama. Time se zekat vraća na teren i usmjerava osjetljivim kategorijama društva - istakao je Arnaut.

U tradiciji bosanskih muslimana i u izvorima islama se pridaje pažnja odnosu prema osjetljivim kategorijama društva, a organizatori "Dana Ajvatovice" ovom posjetom podsjećaju na to.

Rad ustanova poput Centra "Duga" je inspirativan i izazovan, zbog čega je značajno da im se kolektivno i pojedinačno bude na usluzi. 

posjeta_udruzenjima237.JPG - U okviru

- Putem fondova Ureda za društvenu brigu, Rijaset na nivou godine donira sredstva za oko 150 društveno korisnih udruženja i organizacija. Riječ je o ustanovama koje su usmjerene na osjetljive kategorije društva. Zadovoljni smo što možemo biti dio ove velike priče i pomoći onima koji obavljaju društveno korisne poslove - rekla je Amela Brdar. 

Centar "Duga" je osnovan sa ciljem pružanja socijalne brige, odgoja i obrazovanja djece i omladine s poteškoćama u razvoju, koja žive kod roditelja a zbog razvojnih poteškoća ne mogu se obrazovati u redovnim školama, niti po specijalnom programu.

- Ova posjeta ima humanitarni cilj i dugoročno podržava rad ustanove. Želimo svako dobro našim gostima, zahvaljujem se u svoje ime i u ime naših korisnika i djelatnika. 

posjeta novi travnik244.JPG - U okviru

Želim da kulturno-vjerska manifestacija "Dani Ajvatovice" bude uspješna, da traje još dugo, te i da narednih godina budemo u prilici primiti u goste ove naše posjetioce - istakla je direktorica Centra, Sonja Nikolić Jurišić. 

U narednim danima će u okviru manifestacije "Dani Ajvatovice" biti realizovane kulturne, vjerske, edukativne i humanitarne aktivnosti u svim medžlisima na području muftiluka travničkog.

(MINA)

Podijeli:

Povezane vijesti