Mekteb za predškolski uzrast u Orašju: Mjesto sretnog i sigurnog odrastanja

Mekteb za predškolski uzrast u Orašju: Mjesto sretnog i sigurnog odrastanja

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini sve više pažnje posvećuje djeci predškolskog uzrasta, te sve češće možemo vidjeti predškolske ustanove čiji je osnivač Islamska zajednica.

Jedan od takvih jeste i Mekteb za predškolski uzrast u Orašju koji je osnovan početkom ove godine.

- Nakon dugo iščekivanja i pripreme prostorija zahvalni smo, prije svega Allahu Uzvišenom da smo uspjeli i ovaj segment rada pokrenuti na našem području. Velika zasluga u cijelome procesu pokretanja ovoga Mekteba pripada Muftijstvu tuzlanskom na čelu sa muftijom dr. Vahid-ef. Fazlovićem i rukovodiocu Službe za vjerske poslove i obrazovanje dr. Mensuru Husiću - kaže za Preporod.info Redžo-ef. Sivić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Orašje.

Mekteb za predškolski uzrast u Orašju ima 20 polaznika koji su u prostorijama Mekteba prisutni svakim radnim danom od ponedjeljka do petka. Prema Sivićevim riječima taj boravak podrazumijeva djecu od dvije i po godine do šest godina života.

- Smatramo da je bilo potrebe za ovakvim načinom rada upravo zbog zainteresiranosti naših džematlija što se u startu i pokazalo, ali i radi cjelokupne misije Islamske zajednice koja i ovaj segment rada uključuje u sve veći broj naših medžlisa. Ponosni smo što smo i ovaj projekat pokrenuli među prvima te da možemo prenijeti naša pozitivna iskustva ostalima - ističe Sivić.

U Mektebu za predškolski uzrast u Orašju su zaposlene dvije osobe, muallima i odgajateljica koje u svakome smislu djeci pružaju ugodan i produktivan boravak u prostorijama Mekteba.

Sivić napominje da je razlika između klasičnog mekteba i mekteba za predškolski uzrast upravo u tome što mekteb za predškolski uzrast okuplja djecu ranije dobi, od dvije i po godine do šest godina.

- Razlika je i u tome što u njemu nastava nije kao u klasičnom mektebu tj. nije klasičnog “učioničkog karaktera”. Nastava u ovakvim tipovima mekteba je bazirana, prije svega kroz igru, da naši najmlađi polaznici usvajaju lijepe osobine, tradicionalne i vjerske vrijednosti, određene kratke sure i dove upravo kroz igru - kaže Sivić.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kao i muftijstva i medžlisi su dali veliku pažnju ovom načinu rada te su se uradili kvalitetni i tačno koncipirani planovi i programi upravo za ovakve tipove mekteba.

- Meni je čast da sam bio jedan od članova tima za izradu okvirnog plana i programa Mekteba za predškolski uzrast na nivou Muftijstva tuzlanskog. Nekoliko mojih kolega i ja uspjeli smo pripremiti plan i program sa konkretnim ishodima učenja i idejama realizacije određenih nastavnih jedinica kako bi na taj način olakšali našim muallimama i odgajateljicama u ovim mektebima širom našega Muftijstva, ali i cjelokupne Islamske zajednice - govori Sivić.

Glavni imam Sivić ističe da su se potrudili da, od samoga starta i pripreme prostorija, veliku pažnju i ljubav posvete tome da boravak djece u njima bude što ugodniji, ali i zanimljiviji polaznicima.

- Mekteb za predškolski uzrast našoj djeci nudi mnogo lijepih sadržaja od samih unutarnjih prostorija, ali i u haremu naše Azizija džamije. Obzirom da su prostorije vezane za harem džamije potrudili smo se da im napravimo takav ambijent da i u haremu Azizija džamije imaju određene aktivnosti ali da i simbolično uz našu džamiju odrastaju i provode svoje vrijeme. Uistinu je to jedna vrlo lijepa slika svakome ko prođe i pogleda našu djecu u haremu što daje dodatnu nadu i očekivanja svima nama. Uz svakodnevne aktivnosti djeca u ovome Mektebu imaju obezbijeđene obroke, užinu i sve što je potrebno njihovome uzrastu - napominje Sivić.

Kaže da su povratne informacije od roditelja izuzetno pozitivne, a njihova želja i cilj je da stalno rade na unapređenju svih stvari koje će privlačiti najmlađe, ali i one starije.

- Mekteb za predškolski uzrast u Orašju u samome startu izazvao je veliki interes kod naših džematlija i roditelja te će se u narednim godinama razmišljati i o proširivanju kapaciteta. Ovaj vid rada će zasigurno imati velike rezultate u odrastanju i stasavanju naše djece. Na ovaj način obuhvatili smo sve uzraste, jer ćemo od malih nogu imati našu djecu koja će biti vezana za ovaj mekteb, nakon kojeg će pohađati i klasični mekteb te se na taj način oplemeniti i odrastati u okruženju koje će raditi na njihovom stasavanju i profiliranju ličnosti na islamskim i tradicionalnim vrijednostima - kaže na kraju glavni imam Sivić.

(A.D./Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti