Medžlis Baden-Württemberg: Održana tribina "Evropa danas"

Medžlis Baden-Württemberg: Održana tribina "Evropa danas"

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je pokrenula serijal tribina pod nazivom "Evropa danas", koje imaju za cilj da okupe ugledne govornike i sudionike kako bi razgovarali o trenutnim pitanjima i izazovima s kojima se suočava Evropa, posebno u kontekstu muslimanske zajednice.

Domaćin tribine u njemačkom Medžlisu Baden-Württemebrg je bio džemat Ulm.

Uvodno predavanje je održao dr. Friedman Eissler, povjerenik za islam evangelističke crkve u Württembergu. On je govorio o kompleksnosti dijaloga u današnje vrijeme, naglašavajući važnost razumijevanja i poštovanja među različitim vjerskim i kulturnim grupama kao i važnost osobne introspekcije i prepoznavanja vlastitog porijekla, biografskih prekretnica i slijepih mrlja, ne samo kod drugih već i kod sebe, kao ključnih koraka ka postizanju konstruktivnog dijaloga.

U tematskom dijelu tribine prisutnima se obratio dr. Muhamed Jusić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je govorio o izazovima sa kojima se suočava Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, kao i bošnjačka dijaspora.

Naveo je da su ti izazovi istovremeno različiti i prepleteni i da odražavaju složenost očuvanja vjerskog i kulturnog identiteta u dinamičnom globalnom okruženju.

Naglasio je da za Islamsku zajednicu unutar BiH ključni izazovi predstavljaju integracija u multietničko društvo, obrazovanje mladih u duhu islamskih vrijednosti u savremenom svijetu, te promicanje međuvjerskog dijaloga i tolerancije u zemlji koja se i dalje oporavlja od rata.

Naveo je da se bošnjačka dijaspora, raspršena diljem svijeta, suočava se s dodatnim izazovima integracije u nove zajednice i da se ujedno bori da očuva jezik, kulturu i religijski identitet među mlađim generacijama, koje se nerijetko nalaze između dvije kulture.

Nakon dr. Jusića prisutnima se obratila Azra Efendić Eminović, stručna saradnica za saradnju sa islamskim zajednicama u okruženju, koja je govorila o Bošnjacima, kao etničkoj grupa koja je tokom povijesti često bila izložena migracijama, i koji su pored toga uspjeli očuvati svoj identitet i vjerske tradicije unatoč promjenama u geografskom i političkom okruženju. Posebno u Turskoj, gdje Bošnjaci žive više od 140 godina, primjer je kako je moguće očuvati kulturu, jezik i vjeru, i to može poslužiti kao model za očuvanje identiteta u drugim zemljama, uključujući Njemačku.

Prisutnima se također obratila i dr. Dževada Šuško, šef Odjela za zapadni svijet, koja je govorila o dijaspori Bošnjaka u Evropi, sa posebnim osvrtom na Njemačku. U tom kontekstu govorila je o odnosu njemačke vlade prema muslimanima, te o njenom nastojanju da uspostavi politike koje promiču koheziju, poštovanje i razumijevanje među različitim kulturnim i vjerskim skupinama.

Centrala tema je bila posvećena pružanju podrške udruženjima preživjelih žrtava zločina silovanja koju je elaborirala mr. Medina Mehmedović Mulalić, voditeljica Odjela za saradnju sa državnim i nevladinim organizacijama.

U svom izlaganju mr. Mulalić je upoznala prisutne sa naporima koje Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ulaže i njenoj kontinuiranoj podršci udruženjima preživjelih žrtava zločina silovanja, usklađujući svoje aktivnosti s misijom i raspoloživim resursima. Navela je da ova podrška odražava duboku predanost zajednice suočavanju s posljedicama sistematskog silovanja, koje je bilo jedno od najstrašnijih oružja tokom agresije na našu zemlju.

Islamska zajednica, kroz svoje aktivnosti, teži razbijanju stigme i "zavjere šutnje" koje prate ove zločine, pružajući emocionalnu i praktičnu pomoć preživjelima. Osim toga, kroz saradnju s međunarodnim partnerima i drugim vjerskim zajednicama, Islamska zajednica u BiH doprinosi globalnim naporima u prevenciji seksualnog nasilja u konfliktima i podršci žrtvama, dijeleći svoje iskustvo i znanje s ciljem sprječavanja budućih tragedija slične prirode.

Na okruglom stolu prisutni su imali prilike da razmjene svoja mišljenja i iskustva kao i da postave pitanja predavačima.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti