Manifestacija “Putujući naučnici”: Učenici medresa iz Podgorice i Istanbula promovišu prirodne nauke

Manifestacija “Putujući naučnici”: Učenici medresa iz Podgorice i Istanbula promovišu prirodne nauke

Manifestacija prirodnih nauka "Science Travelers" (Putujući naučnici), koju organizuje Medresa "Mehmet Fatih" iz Podgorice u saradnji sa srednjom školom Kartal Anadolu Hatip lisesi iz Istanbula, održava se danas u glavnom gradu Crne Gore.

Na velikom broju štandova, ekipa učenika iz Istanbula, iz medrese Kartal Anadolu Hatip lisesi, koja promoviše prirodne nauke, zajedno sa učenicima medrese iz Podgorice danas izvodi eksperimente iz oblasti hemije, fizike, matematike, biologije i robotike.

Ambasador Turske u Crnoj Gori Baris Kalkavan, koji je zajedno sa direktorom Medrese “Mehmet Fatih“ Amerom Šukuricom i direktorom medrese Kartal Anadolu Ozkan Ozturkom svečano otvorio manifestaciju, kazao je da je susret djece iz dviju prijateljskih zemalja dobra prilika za upoznavanje i razmjenu znanja.

- Odnosi Turske i Crne Gore su na jako zavidnom nivou. U Turskoj ima oko 500 učenika i studenata iz Crne Gore i oni su najbolji crnogorski ambasadori u našoj zemlji - kazao je Kalkavan.

Direktor Medrese “Mehmet Fatih” Amer Šukurica, istakao je da je danas nauka okupila učenike iz dvije države.

- Ovo je četvrti put da organizujemo jednu ovakvu manifestaciju. Ovim projektom šaljemo mladim ljudima poruku koliko je bitno izučavanje prirodnih nauka. Takođe, ovo je i pokazatelj koliko medrese poklanjaju pažnje prirodnim naukama - rekao je Šukurica.

Ozkan Ozturk, direktor srednje škole Kartal Anadolu, naglasio je da su projekat, koji su započeli 2015. godine kao putujući naučni festival, organizovali u 12 zemalja i u više od 20 gradova.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti