Sekulić za STV: Musala u Prijepolju bit će vraćena Islamskoj zajednici do kraja godine

Sekulić za STV: Musala u Prijepolju bit će vraćena Islamskoj zajednici do kraja godine

Musala u Prijepolju vjerski je objekat i bit će vraćen Islamskoj zajednici, kaže za Sandžak televiziju direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

- On će biti vraćen. To je prva rečenica i poruka za Islamsku zajednicu i građane. Što se tiče Agencije i mene lično odluka je donesena i sigurno će pripasti Islamskoj zajednici kao što treba biti i kao što je i bilo. Ponavljam, vratit ćemo objekat Islamskoj zajednici - kaže Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Inače, u okviru Musale, vjerskog objekta napravljene su zgrade "Svjetlosti" koje su sad u ruševnom stanju. Prethodno treba, ističe, uraditi suštinsku stvar.

- Da Opština Prijepolje ukloni objekte jer su skloni rušenju i čine opasnost za okolinu. Druga stvar je da postoji jedno pravno pitanje koje je rješivo, a to je da je država odredila postupak prethodne zaštite za objekat Musale. Prema tome, ta zaštita je stavljena u korist Islamske zajednice i njenog vjerskog objekta, ali pro forme i to se radilo u slučajevima crkava i drugih vjerskih zajednica - naveo je on.

Nastojat će, kaže Sekulić, da se ovaj proces što prije okonča.

- Razgovarali smo ovdje s predsjednikom Opštine Prijepolje i saglasan je da će što se tiče njegove nadležnosti da sve uradi. Mislim da bi bilo dobro da naloži uklanjanje objekta. Obratit ćemo se Kraljevu koje je nadležno za zaštitu spomenika kulture. Da budemo optimisti, do kraja godine da riješimo. Uzeo sam to na sebe kao prioritet da to uradim i dat ćemo sve od sebe da se to završi - naveo je. 

Zalaganja da se ovo pitanje privede kraju bila su neupitna.

- Imamo odličnu saradnju s muftijom sandžačkim Abdurahman-ef. Kujevićem koji sa svojom blagosti i dobrim pristupom nam je dao podsticaj da to što bolje radimo - naglašava Sekulić.

IMG_9322.jpeg - Sekulić za STV: Musala u Prijepolju bit će vraćena Islamskoj zajednici do kraja godine

Inače, Musala je posebno uređeno i ograđeno mjesto u gradu, gdje muslimani za vrijeme toplih, vedrih dana obavljaju zajedničke molitve - džuma-namaz, bajram-namaz, i dženaza-namaz. 

Jedna od takvih musala je bila u Prijepolju, koja je postojala više od 400 godina, sve do bombardovanja Prijepolja tokom ljeta 1944. godine. Poslije Drugog svjetskog rata, pod komunističkim režimom, na Musali su se, uprkos znatnoj oštećenosti, sve do 1957. godine nastavile obavljati dženaze građana Prijepolja. Te godine, Narodni odbor opštine Prijepolje zabranio je njenu upotrebu. Tada je uklonjeno i nekoliko mezara sa velikim nišanima. U naredne tri godine ovaj prostor je služio za postavljanje ringišpila. 

Početkom 1960. godine Narodni odbor opštine Prijepolje je od Islamske zajednice izuzeo zemljište na kojem se nalazila Musala i ustupio ga preduzeću "Svetlost". Musala je bespravno oduzeta od Islamske zajednice i nikada nije isplaćivana nadoknada za izdavanje zemljišta. Preduzeće "Svetlost" čiji su objekti izgrađeni na mjestu Musale davno je likvidirano, a imovina ovog preduzeća pripala je državi. Objekat se godinama ruši na očigled svih, a još veći problem je gomilanje svakojakog đubreta i formiranje divlje deponije u sred grada.

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva 2009. godine evidentirao je Musalu kao nepokretno kulturno dobro, što je bio prvi značajan institucionalni korak. To je podrazumijevalo da niko ne može izvoditi radove bez uslova koje propisuje nadležna služba, pa ni vlasnik parcele. Ostavljen je rok od dvije godine da se dostavi sva potrebna dokumentacija i obave istraživanja kako bi se sačinio projekat restauracije. Prva arheološka istraživanja na tom lokalitetu izvršena su u organizaciji Muzeja u Prijepolju u periodu od 13. do 23. septembra 2010. godine. Istraživanja su pokazala postojanje mihraba i ogradnih zidova.

Bošnjačko nacionalno vijeće u Republici Srbiji obnovilo je početkom 2019. godine inicijativu za obnovu musale i pokrenulo aktivnosti po tom pitanju. Mešihat Islamske zajednice u Srbiji podnio je 24. septembra 2008. godine Direkciji za restituciju Srbije zahtjev za povraćaj vakufske imovine Musale u Prijepolju. Sada predstoji rješavanje imovinskih odnosa prostora Musale i povraćaj vakufske imovine kako bi se omogućila obnova Musale - rijetkog spomenika islamske kulture.

Izgled prijepoljske Musale

Musala je bila ograđena kamenim zidom koji je bio visine oko 2 metra. Sa zapadne strane je bio zid ispod koga je prolazio sokak koji je vodio u mahalu. Sa zapadne strane je bio i ulaz u Musalu. Sa donje zapadne strane musale bilo je oko 20 mezara koji su bili ograđeni. Kad je došlo do proširenja ulica u gradu, mezari su uklonjeni. Oko cijele musale je bio slobodan prolaz. Ulaz je bio u vidu kapije, koja je bila natkrivena malim krovom koji je bio pokriven ćeramidom a ulazna vrata su bila drvena i dvokrilna, sa kovanom kvakom i metalnim halkama na kanatima. U centralnom dijelu musale nalazio se mihrab, koji je bio ozidan od sige. U desnom uglu od ulaza i desno od mihraba nalazila se minbera, koja je također bila od sige a imala je oko pet stepenica. Na sredini musale se nalazilo jedno zemljano kube, a ispred tog kubeta je bio kamen mejtaš, i tu se klanjao dženaze namaz. Musala je bila dimenzija 32×31,50m, prenosi sanapress.info.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti