Direktor Medrese "Osman-ef. Redžović": Medresa će se, uz iskren nijjet, predan i čestit rad i dalje razvijati

unnamed.jpg - Direktor Medrese

Početkom marta 2024. godine Medresa "Osman-ef. Redžović" u Visokom dobila je novog direktora, nakon 11 godina uspješnog rukovođenja Medresom od strane Dženana Handžića, novi direktor Dženan Rezaković treći je direktor od osnivanja ove srednje škole.

U razgovoru za Preporod.info direktor Rezaković kaže da je u ovom trenutku najvažnije očuvati stabilnost kolektiva i broja učenika, te kontinuitet u radu i napredovanju Medrese.

- Naravno, to neće biti nimalo lahko, ali dostigli smo nivo koji je potrebno održavati i dalje unapređivati, pa se nadam da ćemo uz Božiju pomoć, iskren nijjet, predan i čestit rad, te maksimalno zalaganje i trud svih uposlenika i učenika uz saradnju sa roditeljima uspjeti ostvariti sve ciljeve - izjavio je Rezaković.

S obzirom da je Medresa "Osman-ef. Redžović", napominje direktor Rezaković, jedna od rijetkih novoosnovanih škola, bilo je potrebno stalno ulagati u infrastrukturu i na tom polju napredovati kako bi, kaže, zadržali glavu iznad vode.

- Zahvaljujući viziji prvog direktora, profesora Salihspahića i ustrajnosti direktora Handžića, svake godine se radilo, dograđivalo i zidalo kako bi Medresa infrastrukturno napredovala i svojim učenicima i uposlenicima ponudila optimalne uslove za rad - kazao je direktor Rezaković.

Dodaje da se uporedo sa gradnjom, radilo i na poboljšanju materijalno-tehničkih uslova za rad, što ih sve skupa svrstava među najopremljenije škole.

- Kada, ako Bog da, dovršimo preostali kapitalni projekat i opremimo našu sportsku dvoranu sa bazenom, to će značajno poboljšati uslove za rad i Medresi donijeti mnoge benefite a našim učenicima izvanredan prostor za relaksaciju i rekreaciju, te poboljšati uslove za održavanje nastave Tjelesnog odgoja. Nadamo se da ćemo u skorije vrijeme realizirati i ovaj projekat na kojem smo radovi već počeli - naveo je Rezaković.

Iako mnoge škole imaju problem sa upisom učenika, Medresa "Osman-ef. Redžović" doživljava upravo suprotno, a nedavno su proširili školsku zgradu radi upisa većeg broja učenika.

- Hvala Bogu, izgradili smo povjerenje roditelja koji sve više upisuju svoju djecu u Medresu. O tome nam govori podatak da je u prethodnoj generaciji maturanata od njih 58 čak dvadeset imalo roditelje, brata ili sestru u Medresi, ili trenutno ima brata ili sestru u školskim klupama Medrese. Isto ili slično je i sa mlađim učenicima. To govori o ispravnom putu kojim idemo - naglasio je Rezaković.

I ove godine, kaže direktor Rezaković, imaju razloga za optimizam i očekuju dovoljan broj kandidata za upis. Svojim učenicima nude kvalitetan odgoj i obrazovanje, savremena nastavna sredstva i pomagala, moderne učionice i druge zajedničke prostorije, te stipendije za najbolje.

- Treba istaći da prema Pravilniku o stipendiranju učenika svi odlični učenici Medrese imaju stipendije, zavisno od prosjeka ocjena. Na taj način smo dostigli jedan standard koji planiramo, zahvaljujući našim stipenditorima, održati i u budućnosti. Samo u prethodnoj godini na ime stipendija obezbijedili smo našim učenicima oko 112 hiljada KM. To je velika pomoć i podrška, prije svega roditeljima, a onda svakako i učenicima - istaknuo je Rezaković.

Jedan od uspješnih projekata koji rukovodstvo i profesori Medrese "Osman-ef. Redžović" realiziraju jeste Mala medresa.

- Uz veliki trud i napor uspjeli smo zajedno sa Islamskom zajednicom Bošnjaka Sjeverne Amerike napraviti jedan prepoznatljiv brend koji iz godine u godinu raste. Svakako da je ovaj projekat važan za Medresu, ali još je važniji za našu američku dijasporu. Program se realizira kao ljetna škola u kojoj učestvuju tinejdžeri sa područja SAD i Kanade koji kroz časove i predavanja, vannastavne aktivnosti, terensku nastavu i izlete uče o svojoj vjeri i domovini - kazao je Rezaković o projektu Mala medresa.

Dodaje da su nastavni sadržaji u ovom projektu koncipirani tako da polaznicima omoguće sticanje i utvrđivanje osnovnih znanja iz fikha, akaida, uvoda u Kur’an, te bosanskog jezika i historije BiH.

- Cjelodnevni boravak polaznika programa u Medresi omogućuje da se u popodnevnim i večernjim satima, nakon nastave koja se u pravilu završava do podne-namaza, realiziraju bogate i raznovrsne aktivnosti kako u krugu Medrese, tako i na raznim lokacijama u Bosni i Hercegovini - objasnio je Rezaković.

Ove godine su u rekordnom roku primili veliki broj prijava i već sada može kazati da će Mala medresa 2024 imati najviše polaznika do sada.

- Svakako da nas raduje povjerenje Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, ali i roditelja koji sa drugog kontinenta svoju djecu pošalju u Visoko da uče o svojoj vjeri i svojoj domovini, da se druže i putuju. Naravno da je ovo jedan od najboljih načina za rad sa dijasporom i smatram da bi na neki način trebalo organizirati i osmisliti sličan projekat i za druge naše zajednice. Treba, također, napomenuti da se projekat velikim dijelom finansira iz Bejtul-mala što nam umnogome olakšava u realizaciji istog - napomenuo je direktor Rezaković.

Želja, ciljeva i vizije ne nedostaje, tvrdi direktor Rezaković, te će se truditi da održe kvalitet koji su dostigli i da polahko, ali sigurno napreduju.

- Sa planovima, izazovima i projektima smo započeli, a evo i završavamo ovaj razgovor. Pored već pomenute dvorane, nastojaćemo opremiti jedan moderan kabinet za nastavu i vananstavne aktivnosti fizike i informatike, zatim jedan sasvim moderan projekat sa tačkama znanja na otvorenom u okviru kojih će učenici sjedeći i družeći se u kampusu Medrese moći nesvjesno učiti i pamtiti - najavio je direktor Rezaković.

Također, željeli bi profesorima omogućiti kvalitetna stručna usavršavanja i motivirati ih za objavljivanje stručnih radova i članaka u relevantnim domaćim i stranim časopisima.

- Planiramo nastaviti sa organizacijom kampova za nadarene učenike iz matematike, fizike i poduzetništva, u saradnji sa Waqf Fundom iz Velike Britanije pokrenuti biznis Akademiju, te nastaviti sa organiziranjem raznih natječaja i takmičenja za učenike osnovnih škola. Nadam se da ćemo, uz Božiju pomoć, u svemu ovome uspjeti - zaključio je on.

(Alem Dedić/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti