Srebrenica: 30 godina nakon genocida – dio evropske kolektivne memorije

Srebrenica: 30 godina nakon genocida – dio evropske kolektivne memorije

Sljedeće godine obilježava se 30 godina od genocida u Srebrenici, tragičnog događaja koji je duboko utkan u historiju Evrope.

Na panel diskusiji održanoj u Oslu, koju je organizovao Savez udruženja građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj, stručnjaci su raspravljali o utjecaju ovog događaja na evropsku historijsku svijest, kao i o njegovom trajanju i utjecaju na nacionalnu, regionalnu i kontinentalnu politiku.

Prije početka diskusije, filozof Arne Johan Vetlesen održao je uvodni govor o nedavno usvojenoj rezoluciji Ujedinjenih nacija koja 11. juli priznaje kao službeni međunarodni dan sjećanja na genocid.

Vetlesen je istakao značaj ove rezolucije u globalnom kontekstu sjećanja i priznavanja strahota koje su se desile u Srebrenici.

Panelisti su ponudili različite perspektive na ovu temu. Sylo Taraku, autor i savjetnik u think-tanku Agenda, govorio je o svojoj knjizi "Krigens kontinent: Europa etter den kalde krigen", u kojoj analizira raspad Jugoslavije i povlači paralele sa trenutnim sukobom u Ukrajini.

Taraku je naglasio da je razumijevanje raspada Jugoslavije ključno za shvatanje savremene evropske politike i sukoba.

Amina Selimović, doktorica teologije i viša savjetnica u Centru za 22. juli, podijelila je svoje lično iskustvo kao svjedok etničkog čišćenja u oblastima oko Prijedora 1992. godine.

IMG_8675.jpg -

Njeno svjedočenje poslužilo je kao emotivni podsjetnik na ljudsku cijenu konflikta i važnost sjećanja kako bi se spriječilo ponavljanje historije.

Jon Kværne, prevodilac dokumentarnog romana "Beara" koji se bavi genocidom u Srebrenici, podijelio je svoje dugogodišnje iskustvo i angažman u političkim pitanjima na Zapadnom Balkanu.

Njegove analize i komentari u norveškim medijima često osvjetljavaju kompleksnost balkanskih sukoba i njihov utjecaj na širu evropsku političku scenu.

Diskusiju je moderirao Edin Kozarić, stipendista na Institutu za međunarodne studije i prevođenje pri Oslometu. Kozarić je vješto vodio razgovor, povezujući različite perspektive panelista i naglašavajući važnost kontinuiranog obrazovanja i podizanja svijesti o genocidu.

Panel diskusija nije samo podsjetila prisutne na tragediju Srebrenice, već je i pružila priliku za dublje razumijevanje kako prošlost oblikuje sadašnjost i budućnost Evrope.

Genocid u Srebrenici, kako je istaknuto tokom diskusije, ostaje bolna rana, ali i važna lekcija za sve narode u Evropi i svijetu.

(FarukTerzić/Foto:Fahro Konjhodžić/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti