Završen II evropski halal kongres: Određeni aspekti halala predstavljeni kroz struku i nauku

Završen II evropski halal kongres: Određeni aspekti halala predstavljeni kroz struku i nauku

Drugi evropski halal kongres koji je održan u Sarajevu, danas je završen prigodnim zaključcima učesnika i organizatora.

Ovogodišnji kongres je organizovala Agencija za halal certificiranje, a tokom njega su određeni aspekti halala predstavljeni iz različitih naučnih i praktičnih perspektiva.  

- Možemo zaključiti da smo imali veoma uspješan kongres, s obzirom da je održan veliki broj predavanja iz oblasti nutricionizma, medicine, zatim ekonomije koja je vrlo važna, kao i teme koje se tiču sigurnosti hrane, što je usko vezano za pitanje halala - rekao je dr. Damir Alihodžić, direktor Agencije za halal certificiranje.

70e889fe-4ea5-447d-bc5d-9f5ee62a7fbd.jpg - Završen II evropski halal kongres: Određeni aspekti halala predstavljeni kroz struku i nauku

Publikacijama koje su vezane za kongres moguće je pristupiti online, putem web-stranice Agencije. Riječ je o "Knjizi sažetaka", predstavljenim prezentacijama i "Žurnalu halal kvalitete".

- Drugog dana kongresa smo predstavili zaključke, što je specifičnost ovakvih kongresa. Njih ćemo objaviti na našoj web-stranici - kazao je dr. Alihodžić.

Tokom zaključnih razmatranja je ocijenjeno da je održanim kongresom halal promovisan kroz nauku i struku. Također je naglašeno da se o pitanjima halala može govoriti iz dvije perspektive, strukovne i iskustvene. 

- Jako je važno za nas u Bosni i Hercegovini da imamo priliku čuti razmišljanja i stavove, te upoznati se sa najnovijim istraživanjima iz oblasti halala i halal industrije islamske ekonomije - rekao je direktor Centra za obuku i kadrove Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini i jedan od izlagača na kongresu, Amir Sakić.

39c32892-bf93-4517-a6f0-4e96c2c2933f.jpg - Završen II evropski halal kongres: Određeni aspekti halala predstavljeni kroz struku i nauku

Ocijenio je da kongres predstavlja priliku da svi zainteresovani za temu halala i halal industrije mogu biti u toku sa određenim svjetskim trendovima.

- Nadam se da će to potaknuti i neka dodatna istraživanja u Bosni i Hercegovini, tako da i u akademskom smislu ne budemo samo konzumenti, nego i neko ko može doprinijeti daljem razvoju razumijevanja i poimanja halala i onoga što možemo nazvati primjenom islamskih vrijednosti u savremenim uslovima - istakao je Sakić.

Kako je istaknuto tokom zaključnih razmatranja, forma kongresa je edukativna, te su prisutni gosti, predstavnici Islamske zajednice, državnih institucija, akademske zajednice i proizvođači imali priliku usvojiti određena znanja koja su primjenjiva u svakodnevnici.

- Ovo je bio odličan kongres, gdje su predstavljeni različiti pogledi na pitanje halala. Govornici i učesnici su bili odlični, čemu smo svjedočili tokom trajanja kongresa.

a66443d0-8288-45ac-86fb-61f5d29213ee.jpg - Završen II evropski halal kongres: Određeni aspekti halala predstavljeni kroz struku i nauku

Na sjajan način su razmijenjena iskustva, a prema onome što sam čuo, nova poznanstva prisutnih naučnika će rezultirati novim aktivnostima - poručio je Mahmoud Tartari, generelni menadžer Halal Control, suorganizatora ovog kongresa.  

Kongres je trajao dva dana, a u okviru njegovog protokola su nastupili gosti i predavači iz 15 država koji su govorili o različitim aspektima halala i halal proizvoda.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti