Kurti traži primjenu sporazuma o putovanju sa ličnim kartama između Kosova i BiH

Kurti traži primjenu sporazuma o putovanju sa ličnim kartama između Kosova i BiH

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti primili su danas u odvojenim susretima specijalnog izaslanika Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina.

Iz Predsjedništva Kosova je saopšteno da je Osmani istakla posvećenost Kosova procesu evropskih integracija, izrazivši zahvalnost na podršci Nemačke. Ona je, posebno, istakla punu podršku Berlinskom procesu i sporazumima koji proizilaze iz tog procesa.

Istovremeno, Osmani je iznijela potrebu za nastavkom njemačke podrške jačanju međunarodne pozicije Kosova, kao i ispunjenju aspiracija za članstvo u Savetu Evrope, NATO-u, EU i drugim međunarodnim organizacijama.

Premijer Kurti je sa izaslanikom Sarazinom razgovarao o napretku u implementaciji sporazuma o mobilnosti u Berlinskom procesu, regionalnoj saradnji i očekivanjima od narednog samita koji će se održati u Berlinu na njegovu 10. godišnjicu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kurti je podsjetio na važnost otpočinjanja implementacije sporazuma o putovanju sa ličnim kartama između Kosova i Bosne i Hercegovine, koji omogućava slobodno kretanje građana, prije sljedećeg samita.

Premijer je istakao da je zahtjev Kosova da Zapadni Balkan postane dio Uprave za borbu protiv pranja novca Evropske unije, postao dio zajedničke deklaracije izdate na skupu u Kotoru, u Crnoj Gori, 16. maja. Istakao je da je Kosovo proaktivno i doprinosi Berlinskom procesu.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti