Djeca u Gazi uče u školi napravljenoj od šatora

Djeca u Gazi uče u školi napravljenoj od šatora

Stanovnici grada Gaza koji žive pod intenzivnom i neprekidnom izraelskom ofanzivom na Pojas Gaze otvorili su školu Al-Awda napravljenu od najlonskih šatora kako bi vlastitim sredstvima nastavili obrazovni proces, uprkos napadima i ratnim razaranjima koja su u toku.

Škola se sastoji od 10 učionica u kojima raseljenu palestinsku djecu od prvog do devetog razreda podučavaju nastavnici volonteri.

Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti više od 34.500 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti