Iftarski program na Radiju BIR – Salko-ef. Balkić: Ko želi džennet i na ovom i na budućem svijetu, neka roditeljima dobročinstvo čini

Iftarski program na Radiju BIR – Salko-ef. Balkić: Ko želi džennet i na ovom i na budućem svijetu, neka roditeljima dobročinstvo čini

Novo izdanje Iftarskog programa na radiju BIR, posvećeno je uvijek aktuelnoj temi – dobročinstvo prema roditeljima, a o njoj je kazivao Salko-ef. Balkić, imam džemata Butmir, MIZ Sarajevo.

Allah je stvorio dunjaluk i sve što je na njemu, i postavio zakone po kojima će ljudi živjeti i funkcionisati. On nam je kazao šta trebamo činiti kako bi bili na Pravom putu i postigli Njegovo zadovoljstvo, te čega se trebamo kloniti, kako bismo spasili našu dušu i izbjegli Njegovu srdžbu.

Na najvišu ljestvicu dobrih djela, podsjeća nas Salko-efendija Balkić, naš Gospodar propisao je pokornost Njemu, kao zahvalu toga što nas je stvorio, a zatim dobročinstvo prema svojim roditeljima, majci i babi, koji su uzrok našeg dolaska na ovaj svijet.

"Gospodar tvoj zapovijeda da se samo njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite". Na više mjesta u Kur’anu ćemo vidjeti ovakvu naredbu, da nakon pokornosti Allahu, nema boljeg djela od pokornosti prema roditeljima.

Naredbe našeg Gospodara, kazuje efendija Salko Balkić nikada ne smijemo shvatiti kao nešto, kako mi to u narodu kažemo, što se mora, već kao čin zahvalnosti Njemu i našim  roditeljima. Allah dž.š. u Kur’anu kaže: “Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim.” Kao što dobročinstvo prema roditelima predstavlja jedno od najvećih dobrih djela, sa druge strane neposlušnost njima predstavlja jedan od najvećih grijeha.

Poslanik je mnogo puta na upit svojh ashaba o tome šta je najveći grijeh, kazivao da poslije širka nema većeg grijeha od neposlušnosti prema roditeljima. U čemu se ogleda poslušnost i i neposlušnost, kazuje nam Stvoritelj u Kur’anu: “Ne reci im ni uh.” Najmanji vid neposluha jeste da odhuknes i kažeš “uh” svome babi ili svojoj majci.

Poslanik također kaže da je roditeljska suza jedan od najvećih grijeha. Zato dobro vodimo računa da iz našh usta, sa naših usana, u našim djelima ne bude nešto što će predstavljati neposlušnost roditeljima. Jer, za svaku mrvu neposlušosti jednog dana će nas glava zaboljeti. One usne koje uče Kur’an, koje Gospodara slave i veličaju, iz tih usta nikada ne smije izaći riječ “uh” prema roditeljima.  Primimo savjet svoga Gospodara, koji kaže: “Budi prema njima pažljiv i ponizan. I reci: Gospodaru, smiluj im se, oni su mene kada sam bio dijete njegovali.”

Jedan od velikana ummeta, imam Šafija, kada su ga pitali može li se čovjek raspravljati sa svojim roditeljima, nasmijao se i kazao: “Kada bi babo ili majka stavili svoje papuče ispred tebe, ne bi se smio raspravljati ni sa njihovim papučama.” Jer, u životu ne bi bili to što jesmo, da nije bilo truda, rada i dove naših roditelja. Dova koju Gospodar ne odbija je dova roditelja za svoje dijete. Dovimo Gospodaru da ne budemo od onih čiji će roditelji učiti dove protiv njih, poručuje u svome kazivanju Salko efendija Balkić.

Kakvi budemo prema roditeljima danas, naša djeca će prema nama biti takva sutra. Poslanik je kazao: “Budite dobročinitelji prema roditeljima, pa će i vaša djeca prema vama biti takva.” Ko želi dobar, lijjep život, da ima džennet i na ovom i na budućem svijetu, neka roditeljima dobročinstvo čini, neka rade od dobra ono sa čime su zadovoljni njegovi roditelji. Ovo podrazumijeva da roditeljima ne možemo biti poslušni u grijehu.

Povijest islama nas uči da je bilo takvih slučajeva. Otac Ibrahima a.s. je bio čovjek koji je pravio kipove i njima se molio. Kada bi on tjerao Ibrahima a.s. da im se klanja, Ibrahim bi mu kazao: “Neeka je mir na tebe, babo moj. Ja ću svome gospodaru učiti dove da ti oprosti.” Ibrahim je prema svome ocu bio blag i nikada nije odustao da uči dovu za njega, iako je bio idolopoklonik.

Kada bi Poslanika pitala za najbolja djela, on bi kazao da je to pokornost majci, pa bi to ponovio nekoliko puta, a nakon toga kazao da je to pokornost ocu. Stoga, provedimo život u zadovoljstvu svojih roditelja, jer je Poslanik kazao da je Allahovo zadovoljstvo u zadovoljstvu roditelja. Ako je roditelj sa nama zadovoljan, zadovoljan je i Gospodar. Cilj dunjaluka za vjernika jeste postići Allahovo zadovoljstvo.

(Tarik Dautović/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti