Održan tradicionalni iftar Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji

4c8d8561-e0b0-4802-9f3a-8ff5e869a7a4.jpg - Održan tradicionalni iftar Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji

Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji ugostila je imame, aktiviste i članove džematskih odbora, predstavnike crkava, politike, nauke i nevladinih organizacija na tradicionalnom iftaru koji je održan u Beču.

U svom govoru, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, Adis Čandić, naglasio je važnost očuvanja zajedničkih društvenih vrijednosti poput poštenja, pravde, tolerancije, ljubavi i povjerenja. Istakao je nužnost edukacije djece i mladih o opasnostima rasizma, antisemitizma, islamofobije i ostalih oblika ljudske netrpeljivosti, te ih potaknuo da cijene demokratiju, ljudska prava i aktivno se suprotstavljaju mržnji i netoleranciji.

Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, Senad-ef. Kusur, podsjetio je prisutne na ulogu i odgovornost svakog pojedinca u društvu.

- Dok iščekujemo večerašnji iftar, neka nam je na umu da naša djela i naše dove mogu utjecati na svijet oko nas. Svako naše djelo, pa čak i svaka naša riječ, ostavljaju tragove u svijetu. Budimo uvijek svjesni da u našim mislima, riječima i djelima imamo potencijal doprinijeti jačanju vrijednosti suživota, mira, solidarnosti i zajedništva u našem društvu- rekao je efendija Kusur.

Izaslanica gradonačelnika grada Beča, gospođa Aslıhan Bozatemur, istakla je važan doprinos Bošnjaka austrijskom društvu, naglasivši njihovu ulogu u izgradnji suživota i međusobnog poštivanja.

Predsjednik Islamske zajednice u Austriji, Ümit Vural, pohvalio je organizaciju iftara i istakao važnost ovakvih skupova za jačanje povjerenja i međuljudskih veza u društvu.

Ovim iftarom Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji nastavlja sa svojim aktivnostima u promoviranju mira, razumijevanja, saradnje i suživota u pluralnom društvu.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti