Muftija Abdibegović: Tminu zemaljskog prostora i zatvorenost ljudskog srca najpotpunije osvjetljava Božija uputa

Muftija Abdibegović: Tminu zemaljskog prostora i zatvorenost ljudskog srca najpotpunije osvjetljava Božija uputa

Selam, mir, selamet, postignuto dobro i spas su darovi kojima nas Lejletu-kadr natkriva i zaogrće, zato je ona Božija milost, ljudska radost, intima i željena čežnja, te iščekivana nada svakog iskrenog Božijeg roba, postača - kazao je danas u hutbi povodom mubarek noći Lejletul-kadr muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović.

Muftija Abdibegović je kazivao hutbu u Gazanferija džamiji u Banjoj Luci, između ostalog naglasivši da je blagoslovljeno vrijeme mjeseca ramazana period Božije milosti, različitih sadržajnih ibadeta, ljudske dobrote, nadanja i plemenitosti.

Dodao je da nam ramazan daruje i donosi Lejletul-kadr, kao krunski dragulj u lepezi Božije blagodati iz Njegove milosti.

- Svojim imenima i njihovim značenjima: Lejletul-kadr, noć sudbine, Lejletul-mubarek, blagoslovljena noć, Lejletul-hukm, noć odredbe, ispunjava i popunjava Božiju odredbu i moć, vjeru ljudske potrebe i nadanja. Ona je pokretač u isto vrijeme Univerzuma, svemira, planete Zemlje, meleka, džina i ljudi. U toj noći sve je u pokretu i sve teži svome Ishodištu. To je trenutak (iskra) buđenja svijesti o Bogu, spoznaje Njegove moći i svemoći. Nauka je izvorno od Boga i stoga je u toj noći rečeno: Ikre!, uči, naučavaj i proučavaj. Suštinski, nauka nas vraća Bogu, Njegovoj spoznaji, kojom se ispunjava kako ljudsko srce, tako i zemaljski prostor - kazao je muftija.

Naveo je da je praznina zemaljskog prostora, u duhovnom smislu, refleksija praznine ljudskih srca.

- Zato se u njima gnijezdi vjera, utemeljena na spoznaji i osvjetljenju hoda ljudskog bića, jer je u srcu ljubav, ljubav prema Bogu, a ne prema dunjaluku, u njemu je vjera u Boga. U srcu je bol i patnja zbog grijeha i griješenja, a ne zbog poteškoća i izazova kojima nas život svakodnevno iskušava i opterećuje.

Tminu zemaljskog prostora i zatvorenost ljudskog srca najpotpunije osvjetljava Božija uputa, Objava i Njegova riječ, Kur'an.

Zato je Kur'an objavljen u 27. noći mjeseca ramazana. Tim riječima se utvrđuje, potvrđuje i favorizuje istina koja je došla da osvijetli mekkanski bazen laži i mržnje, gradske spletke i prevare, džahilijetsku idolatriju i kipove, mito, korupciju, alkohol, kocku, razvrat i ubijanje ženske novorođenčadi - naglasio je on.

Objavom Kur'ana se isključuje mogućnost isprike koju bi čovjek ili pojedinac mogao koristiti, navoditi i obrazlagati za svoj pasivan, inertan, neodgovoran stil života, istaknuo je muftija.

- Čovjek je Bogu najdraže biće. On ga je stvorio u najljepšem obliku i zbog toga i radi toga čovjek treba Boga vjerovati, voljeti, veličati, slaviti, biti Mu pokoran i zahvalan.

Kroz ljubav prema Bogu otvaraju se svijetle dionice i stranice skladnog života prema Božijim stvorenjima općenito, a prema ljudima posebno. Ljudi su u fokusu Božijeg stvaranja i same noći Lejletul-kadr.

Oni su braća po potomstvu Ademovom, ali su u isto vrijeme pronositelji duha, besmrtne duše, koju im je Bog darovao, odnosno, kojom ih je Bog počastio i odlikovao. Postići harmoniju i uskladiti fizički i duhovni život kod čovjeka je potvrda, znak Božije milosti, upotpunjenja ljudske sreće i zadovoljstva svjetlom Upute. Takva postignuća objedinjuju nadu i optimizam za život i radost kako na ovom tako i na budućem svijetu - poručio je danas muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović.

viber_slika_2023-04-14_14-08-38-732.jpg - Muftija Abdibegović: Tminu zemaljskog prostora i zatvorenost ljudskog srca najpotpunije osvjetljava Božija uputa

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti