Moj ramazan: Nevzeta Rustemović

Moj ramazan: Nevzeta Rustemović

Gošća dvanaestog izdanja emisije BIR televizije "Moj ramazan" bila je Nevzeta Rustemović, predsjednica Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Kladanj.

Odrasla je u Kladnju, kako kaže u jednoj od najljepših čaršija, te se prisjetila i ramazana svog djetinjstva.

Osvrnula se i na način odgajanja svojih roditelja, te kazala da su rasli u ljubavi, brizi i najljepšem okruženju.

- Nosim iz djetinjstva, nosim iz porodične kuće tu plemenitost, gordost i ponos Islama. Sjećanja na te dane uvijek ožive upravo u vrijeme Ramazana. Zatreperi draga majčina ruka budeći nas na sehur, u tim davnim ramazanskim noćima budio me zveket posuđa, to je bio znak da treba ustati. Naravno, govorim o periodu kad sam bila djevojčica. Majka je bila posebno posvećena pripremanju jela za postače, unosila se, zaista, sva se predavala tome. S godinama, sve češće se volim vraćati u to vrijeme. Otac se također, na poseban način brinuo o nama. Školovao nas je, nas petero, od jedne radničke plate. Rasli smo u tom lijepom okruženju, u toj lijepoj staroj bosanskoj mahali i prekrasnoj staroj bosanskoj kući. Sazrijevali, donosili možda i loše odluke, možda smo mu bezbroj puta slomili srce, ali on nikada nije slomio naša krila i pustio nas je da odemo kada je za to došlo vrijeme - ispričala je o svojoj porodici.

Pričala je o ljepoti Kladnja i svojim intencijama da razvija narod kroz kulturu, te da je osnovna zadaća "Preporoda" afirmiranje svih vrijednosti nacionalnog bića Bošnjaka naše kulture i tradicije.

Spomenula je i različite projekte, od kojih su neki i tradicionalni i prepoznati širom Bosne i Hercegovine. Pokušavaju očuvati i njegovati tradiciju različitim dešavanjima koje organizuju.

- Moramo tragati za tim dobrom u ljudima. I ovaj naš današnji razgovor, ja vam dugujem posebnu zahvalnost. Jako je važno što dajete prostor živoj riječi koja je snažna i koja ipak može mijenjati naše živote, čini se, na bolje. Moramo vjerovati u to - istakla je kao poruku.

(Esma Klisura/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti