Ambasador Republike Indonezije organizovao iftar u Istiklal džamiji

Ambasador Republike Indonezije organizovao iftar u Istiklal džamiji

Ambasador Republike Indonezije Roem Kono organizovao je iftar za Mrežu mladih i džematlije Istiklal džamije.

Ovo okupljanje je od strane prisutnih gostiju prepoznat kao prilika za upoznavanje Indonežana koji žive u Bosni i Hercegovini sa džematlijama Istiklal džamije.

Podsjećamo ambasador Kono je 10. marta sa saradnicima posjetio ovu džamiju kada je u izjavi za Media centar Islamske zajednice ukazao na značaj prijateljstva ove zemlje sa Bosnom i Hercegovinom.

- Ova džamija je pokazatelj ljubavi, ona je poklon naroda Republike Indonezije narodu BiH. Kao ambasador Republike Indonezije zaista sam ponosan na ovu prelijepu džamiju. Nadamo se da je ona spoj Indonezije i BiH. Moram podsjetiti da je naš predsjednik Muhamed Suharto dolazio u Sarajevo tokom rata. Dakle, dobar i čvrst odnos imamo od mnogo ranije. Nadamo se da ćemo to nastaviti, pa čak i poboljšati našu saradnju - kazao je tada Kono.

Džamija Istiklal jedna je od najvećih u BiH a značenje njenog imena je “nezavisnost”. Ime je dobila po Istiklal džamiji u Jakarti, nacionalnoj džamiji Indonezije, jer su sredstva za izgradnju ove džamije bila poklon od indonežanskog naroda i vlade za Bosnu i Hercegovinu kao znak solidarnosti i prijateljstva između ove dvije države.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti