Poruka vjere, poruka dobra: Korelacija između obrazovanja i stepena društva

Poruka vjere, poruka dobra: Korelacija između obrazovanja i stepena društva

Gosti dvanaestog ramazanskog dana u emisiji BIR televizije "Poruka vjera, poruka dobra" bili su prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić, prof. dr. Ahmet Alibašić i prof. dr. Nusret Isanović, a riječ je bila o temi "Korelacija između obrazovanja i stepena društva".

Isanović je ukazao na važnost svjesnosti o temi obrazovanja te odgovornog pristupa rješavanju te krize. On smatra da je kriza obrazovanja izvor mnogih drugih kriza u društvu.

- Tema obrazovanja je trajna tema u svim odgovornim društvima. Možemo i bez detaljnijih uvida zaključiti da narodi koji imaju razvijeno obrazovanje su napredna društva koja investiraju u obrazovanje, gdje se stalno usavršavaju modeli. Vrlo je važno da i mi u Bosni i Hercegovini posvijestimo ovu temu obrazovanja i da joj pristupimo na što odgovorniji način. Kada govorimo o krizama, mi o njima govorimo kao o nečemu što je neprevladivo, što nije tačno. Na njih moramo odgovoriti. Naravno da je moguće izlaziti iz kriza, ma kakve one bile, pa tako i iz krize obrazovanja. Dobrim dijelom i neke druge krize, poput ekonomske, proizašle su iz krize obrazovanja, i to je nešto što ulazi u same temelje društva. Zato je vrlo važno da rješavajući druge krize, prvo riješimo krizu obrazovanja - istakao je Isanović.

Fejzić-Čengić je ukazala na problem nedostatka odgovarajućih temelja u obrazovanju postmodernosti koji su doveli do opadanja vrijednosti i etičkog pada društva.

- Jedna od ključnih stvari jeste stajalište da je veliki broj svjetskih umova na tragu teze da su sva moderna društva u riziku. Rizično društvo nastaje uslijed znanje, a ne uslijed neznanja kako je to bilo decenijama ranije. Stanje novog duha, letergijskog, usred toga što je moderna nauka zastala sa istinskim istraživanjima. Gdje mladi zapadaju i teže hedonizmu, a on je upravo ključna riječ modernosti, ili empatija- svi rade ono što je dopadljivo. U tom razlaganju termina empatija unutar obrazovanja, moramo kao odgovorna bića postaviti temelje kako dalje s obrazovanjem. Obrazovanje postmodernosti zakazalo je na polju odgoja, vaspitanja, etičkih vrijednosti. Svjedoci smo danas najstrašniji procesa u društvu u obrazovnim sistemima - kazala je Fejzić-Čengić.

Alibašić je govorio o problemima obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, ističući da su problemi izvan same obrazovne sfere

- Postoji mnogo uspješnih modela obrazovanja, ne moramo govoriti samo o Finskom modelu. U našem slučaju, u Bosni i Hercegovini, problem je izvan obrazovnog sistema. Ako ne cijenimo stručnost, niveliramo znanje i neznanje, te niveliramo lažne diplome i one stvarne, što je kod nas česta pojava. Plagijarizam je općeprihvaćena pojava na našem univerzitetu. Moje malo istraživanje govori da gotovo nema radnih mjesta u javnom sektoru koja se popunjavaju meritokratski, nego su popunjena stranačkom linijom, od čistačice u školi, a o direktorima da ne govorim. Vrlo je važno da mijenjamo sistem poticaja, jer ćemo samo tako ishodit ovu promjenu kojoj se svi nadamo - kazao je on.

Cijelu emisiju možete pogledati na YouTube kanalu BIR televizije.

(Dželila Kukan/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti