Halilović:Deklaracija 'Sabora' je sinteza svih istorijskih oblika velikosrpskih političkih projekata

Halilović:Deklaracija 'Sabora' je sinteza svih istorijskih oblika velikosrpskih političkih projekata

Profesor emeritus Enver Halilović izjavio je danas na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" da deklaracija usvojena nedavno na "Svesrpskom saboru" predstavlja sintezu svih istorijskih oblika velikosrpskih političkih projekata od Načertanije do Memoranduma SANU.

Kao uvodničar o temi "Antibosanske doktrine i ideologije 'Deklaracije Svesrpskog sabora' ", Halilović je rekao da bitnu razliku čini to što su prethodne dokumente pisali pojedinci dok su ovu deklaraciju kreirali predsjednik Srbije, predsjednik RS, a usvojile Vlada Srbije i Vlada RS na zajedničkoj sjednici.

Druga bitna razlika po Haliloviću je što svi prethodni velikosrpski dokumenti imaju neku literarnu, naučnu i istorijsku formu i sadržaj, a ova deklaracija za razliku od njih, prije svega, predstavlja politički dokument i ima državno-obavezujuću upotrebnu vrijednost, čime još više skreće pažnju na sebe i zabrinjava.

Halilović je naveo da je bit srbijanske državne politike upravo etnička favorizacija srpskog nacionalnog pitanja, što tu politiku čini osvajačkom, hegemonističkom i velikodržavnom.

- Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnost srpskog naroda predstavlja pravnu i političku agresiju na Bosnu i Hercegovinu ali i secesionistički atak RS-a na integritet i suverenitet BiH - rekao je Halilović.

Istakao je da deklaracija bitno ograničava pravni i politički suverenitet BiH na jednom njenom administrativnom dijelu - u RS, te objelodanjuje odlučnost stvaranja neke moguće nove državne forme ujedinjenem Srbije i RS, odnosno razbijanje Bosne i Hercegovine.

Na sesiji je najavljeno i održavanje konvencije nevladinih organizacija, predstavnika akademske zajednice i državotvornih političkih stranaka pod sloganom "Bosna je naša - Bosanska!" u Sarajevu, 4. jula 2024. da se na transparentan i patriotski način iskaže otpor daljnjem urušavanju države BiH.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti